Dikkatsiz sürüşe 10 yıl öngören komite, alkollü sürüşü ayırıp 14 yıla çıkaracak mı?

24 Haziran 2024

Güncelleme: 25 Haziran 2024

A
A

"Dikkatsiz sürüş" için Ceza Yasası’ndaki 7 yıl hapis cezasının tasarıda öngörüldüğü gibi 10 yıla çıkarılmasında mutabık kalan komite, şimdi, alkollü araç kullanımını "dikkatsiz sürüş"ten ayırıp ayırmamayı ve cezayı artırıp artırmamayı tartışıyor.

ZgotmplZ
CTP Milletvekili Ürün Solyalı (sağdan dördüncü), UBP Milletvekili Yasemi Öztürk (mavi ceketli) başkanlığında toplanan, üyesi olduğu Cumhuriyet Meclisi, Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi'nde görüşlerini paylaştı.

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, 5 Nisan’da halkın bilgisine sunulan Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Yol Güvenliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye devam ediyor.

Komite son toplantısında, Ceza Yasası’nda “Tedbirsizlik ve Dikkatsizlik Yüzünden Ölüme Neden Olma” başlığı altında düzenlenen ve trafikte işlenen suçların tamamı için uygulanan 7 yıllık hapis cezasının 10 yıla çıkarılmasında mutabık kaldı.

Komite şimdi, alkollü ya da uyuşturucu madde altında bir kazaya sebebiyet verme suçunu ayrı bir yasanın altında düzenlemeyi tartışıyor. Bu, aynı zamanda hapis cezasının artırılması anlamına da geliyor.

MYK Haber, Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, Üyesi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Ürün Solyalı ile konuştu, son gelişmeleri sordu.

Solyalı, 21 Haziran Cuma günü yapılan son komite toplantısını işaret ederek, "dikkatsiz sürüş"ün komiteden geçtiğini ve hapis cezasının tasarıda öngörüldüğü şekliyle 7 yıldan 10 yıla çıkarılmasında mutabık kalındığını bildirdi.

"TARTIŞIYORUZ ANCAK EKİM AYINA KALACAK"

“Alkollü veyahut uyuşturucu madde altında bir kazaya sebebiyet vermeye, ayrı bir yasa altında ayrı bir maddeyle böyle bir yükseltme yapmalı mı, yapmamalı mıyız diye hâlâ tartışıyoruz.” diyen Solyalı, şöyle devam etti:

“Biz geçen hafta görüştük bunları aslında, tümünü biraz konuştuk. Biraz titiz davranmak gerekiyor. Trafik kazalarında ceza 50 yıl olsun dersem güzel duyulur ama işin teknik boyutu sıkıntılı olur. Tartışıyoruz, konuşuyoruz. Polis araştırmasını yapacak, savcılık araştırmasını yapacak, artık ekim ayına kalan bir şey olacak.”

"14 YILI KONUŞUYORUZ ANCAK BÜTÜN KOŞULLARI KONUŞMAK LAZIM"

Alkol tesiri altındaki kazalar için işaret edilen İngiltere’deki 14 yıl örneği ile ilgili ise Ürün Solyalı, “14 yılı konuşuyoruz. İngiltere’de bunlar, tehlikeli sürüş, madde tesiri altında sürüş ve ölüme sebebiyet verme olarak ayrıldı. Ama tabii İngiltere aynı anda bu dikkatsiz sürüşü düşürdü.” ifadelerini kullanarak, şunları kaydetti:

“Dolayısıyla şimdi bütün koşulları birlikte konuşmak lazım. Nedir koşullar? Şimdi İngiltere gibi bir yerde size toplu taşımayı sunuyor, yolların güvenliğini sunuyor, aydınlatmayı sunuyor, eğitimi sunuyor ve ondan sonra bütün bunları kullanmazsan diyor ki; 14 yıl… Şimdi bizde hiçbir şekilde devlet elini taşın altına koymuyor, hiçbir kamu hizmeti yok, yolların zaten hali belli, şimdi gözümüzü kapatalım direkt 14 yıl yapalım, çok doğru olmaz. Dengeden ‘kaçar’ diye 10 yıl yerleşti Ceza Yasası’na ama diğerinde 14’ü konuşuyoruz, olur mu olmaz mı bilmem. Çeşitli ülkelerde var olan örnekleri tartışıyoruz. Bizim ülkemizdeki istatistik nedir bunu bulmaya çabalıyoruz.”

"BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜMÜN PEŞİNDE OLMALIYIZ"

CTP Milletvekili Ürün Solyalı, “Cezalar arttı, artık biz bu trafik sorunundan kurtulduk.” yaklaşımının kolaycılık olacağının da altını çizerek, şöyle devam etti:

“Duygusal olarak karşılığını anlamakla, hissetmekle beraber, bu işin peşine sadece cezalar üzerinden düşmemek gerekiyor. Bunun gerçekten ‘Trafik Master Planı’ olarak ele alınmak zorunluluğunun vurgusunu kaçırmamak lazım. Yani ilkokuldaki eğitimden yolların güvenliğine, toplu taşımadan cezanın mahiyetine kadar, tümünü birlikte konuşmazsak bir şeyi çözemeyiz.  O yüzden hem basın, hem aileler, hem biz bu konunun etrafında konuşan herkes, bence bütünlüklü çözümün peşinde olmalı. Aksi halde kazalar olmaya devam edecek ama kazayı yapan şahıs ‘bir ceza’ alacak, bu kadar… Bunu aramıyoruz.”

Solyalı, Yol Güvenliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile kanındaki alkol miktarı 150 promil üstündeki sürücülerin doğrudan mahkemeye sevk edilmeleri konusunda da komitenin mutabık kaldığını ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar