Dışişleri Bakanlığı'ndan ''sendikaya üye olmalarını destekliyoruz'' açıklaması

13 Haziran 2024

Güncelleme: 14 Haziran 2024

A
A

Dışişleri Bakanlığı, Ankara’daki KKTC Büyükelçiliği'nde görev yapan bazı çalışanların grev oylamasına gideceklerine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Bakanlık, çalışanların sendikaya üye olmasına destek verdiğini belirtti.

ZgotmplZ
KKTC Ankara Büyükelçiliği - Çankaya - Ankara

Dışişleri Bakanlığı, Ankara’daki KKTC Büyükelçiliği'nde mahalli statüde görev yapan bazı çalışanların grev oylamasına gideceklerine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı medya kuruluşlarının bu yöndeki haberlerinde gerçek dışı iddialara yer verildiği ifade edildi.

Açıklamada, KKTC Büyükelçiliği'nin sendikalaşmayı engelleyici bir tutum sergilemediği, aksine çalışanların sendikaya üye olmasına destek verdiği vurgulandı. Özellikle işçi sendikasına üye olamayan çalışanların bu niteliklerinin ortadan kaldırılarak sendikalaşmanın desteklendiği belirtildi.

Açıklamanın devamında, Tez-Koop İş Sendikası’nın yetkili sendika olduğunun bildirilmesinden önce başlatılan maaş düzenlemesinin sonuçlandırıldığı ve 2024 yılı itibarıyla çalışanların maaşlarına Euro bazında %40, %35 ve %30 oranlarında zam yapıldığı ifade edildi.

Ayrıca, Türkiye’de mahalli statüde çalışanlarla yapılan iş sözleşmelerinde çalışma şartlarına ilişkin Türkiye veya KKTC hukukunun seçildiği açıkça belirtildi. Buna göre çalışanların birçok konuda KKTC mevzuatına tabi olduğu ve Türk İş Kanunu’ndan daha ayrıcalıklı haklara sahip oldukları vurgulandı.

Bakanlık açıklamasında, Büyükelçilik çalışanlarının iş hukukuna ilişkin birçok konuda KKTC mevzuatına tabi şekilde çalıştıkları ve 2024 yılında anlamlı oranda maaş zammı yapıldığı belirtildi. Ancak, çalışanların insan onuruna yakışır şekilde çalıştırılmadıkları ve bu nedenle sendikalaştıkları gibi iddiaların gerçek dışı olduğu ifade edildi. Sendikanın Euro bazında %90 zam talebinin kabul edilmemesi nedeniyle konunun çarpıtılarak kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığı belirtildi.

Büyükelçiliğin çalışanlarını istifaya zorladığına ilişkin iddiaların asılsız olduğu ve böyle bir iddiası bulunanların bunu medya aracılığıyla değil, dava açarak haklarını arayabilecekleri vurgulandı. Açıklamada, bu tür gerçek dışı beyanların hukuki sorumluluk doğurabileceği ve Büyükelçiliğin yasal yollara başvurma hakkının saklı olduğu ifade edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar