Emekli genel sekreterden "çift mühür" yorumu: Pusula geçersizdir, sonuca kurul karar vermeli

18 Ekim 2024

Güncelleme: 18 Ekim 2024

A
A

Yıllarca Meclis'te görev yapan hukukçu Mehmet Öner Ekinci, Meclis Başkanlık seçim sonuçlarına ilişkin muhalefetin "çift mühür" nedeniyle itirazlarına işaret ederek "Seçim sonucu, tartışmalı olduğuna göre, kurul kararı ile belirlenmesi gerekir." dedi.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Emekli Genel Sekreteri Mehmet Öner Ekinci, muhalefetin "çift mühür" nedeniyle itiraz ettiği Meclis Başkanlık seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirme yaptı.

Mehmet Öner Ekinci

Ekinci, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Başkanlık Divanı kurul halinde çalışır. Seçim sonucu, tartışmalı olduğuna göre, kurul kararı ile belirlenmesi gerekir." dedi.

Mehmet Öner Ekinci, Başkanlık Divanı'nın aldığı "Md.14(2) Birden fazla mühür veya işaret varsa o oy pusulası geçersizdir." kararına yer vererek, "Oy veren bilerek vermiş ve oyunu yakmak istemiş olabilir, ki sonuç bunu göstermektedir." yorumunda bulundu. "Kurul halinde çalışmanın koşul olarak öngörülmüş olmasının nedeni, tarafsızlık ve yansızlık ilkesidir." vurgusu yapan Ekinci, "Öte yandan oylama yöntemine ilişkin 154'üncü madde çok açıktır." diye de ekledi.

Ekinci, bir başka paylaşımında ise "UBP'liler ve destekçileri, usulsüz olarak belirledikleri seçim sonucundan utanmalıdırlar." ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, yeni Meclis Başkanlığı'na Ulusal Birlik Partisi Güzelyurt Milletvekili Ziya Öztürkler'in seçildiğini açıkladı. 

Tutanak sonuçlarını açıklayan Meclis Başkanı Zorlu Töre, beşinci tur oylamada Ziya Öztürkler’in 26 kabul, 23 ret oyu alarak Meclis Başkanlığı’na seçildiğini belirtti. 

Meclis'teki resmi seçim sonuç açıklanmadan önce muhalefet milletvekilleri 3 ayrı oy pusulasına itirazda bulunarak, bu pusulaların fotoğraflarını basınla da paylaştı, Genel Kurul'da sesler yükseldi. 

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, tutanak sonucunu açıkladıktan sonra, oturuma 10 dakikalık ara verdi. Töre, aranın ardından Meclis Başkan Yardımcısı'nın seçileceğini kaydetti. 

CTP Milletvekili ve Meclis Divanı üyesi Devrim Barçın ise, oy pusulalarının değerlendirmesi için divanı toplantıya çağırdığını açıkladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar