Ercan'da hukuk mücadelesi yakında başlıyor
24 Ocak 2025
Güncelleme: 24 Ocak 2025
Kuzey Londra’da Kıbrıs Türk toplumuyla bir araya gelen Başbakan, direkt uçuşlardan yurt dışı seçimde oy kullanmaya, spordan ambargolara kadar çeşitli konularda soruları yanıtladı.
Londra - Mihrişah Safa
Başbakan Ünal Üstel, Londra’da toplum temsilcileriyle bir araya gelerek, önemli mesajlar verdi. Beş kuruluşun sponsorluğu ile başkent Londra’ya gelen Başbakan konuşmasında askerlikten, yurt dışı oy kullanmaya, ambargolardan direkt uçuşlara kadar çeşitli soruları yanıtladı.
Eşi Zerrin Üstel ile Londra'ya gelen Başbakan'ın gezisi, Euromed, Londra Gazete, Alton and Co, Best Motors ve UKAY Ltd sponsorluğunda gerçekleşti.
Kuzey Londra'da Wood Green’de Grand Palace salonundaki toplantıya TC Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Çimen Keskin, başbakanın özel kalemi İlgen Bağcı, KKTC Londra temsilciliğinden Muavin Konsoloslar İsmail Şahinoğlu, Mustafa Erçakıca, Basın Ataşesi Esra Emin, TC Büyükelçiliği'nden müşavir Aslı Pakfiliz Kaya , Sponsorlar Hasan Gazi, Yılmaz Özyiğit, Altan Kemal, Ozan Beliger, Işık Vedat , İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Kenan Nafi, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş insanları ile çok sayıda konuk katıldı.
Türkiye ve KKTC bayraklarıyla donanmış salona alkışlarla giren Başbakan Ünal Üstel, vatandaşlarla el sıkışarak, sohbet etti. Özellikle genç konuklar başbakana büyük ilgi gösterdi.
Euromed Ltd’in sahibi Hasan Gazi’nin konuklara "hoş geldiniz" konuşmasıyla başlayan toplantıda, Başbakan Üstel alkışlarla kürsüye geldi.
Konuşmasına, Bolu’da meydana gelen ve 78 vatandaşın hayatını kaybettiği yangın faciasında hayatını kaybedenlere başsağlığı , yaralılara acil şifa dilekleriyle başlayan Başbakan, Londra’da yurttaşlarının sadece vatanın evlatları değil, aynı zamanda dünyadaki temsilcileri olduğunu belirtti. Üstel, “Kıbrıslı olmak sadece bir coğrafyanın insanı olmak değil, bir halkın mücadelesini, onurunu ve değerlerini taşımaktır.” dedi.
Kıbrıs Türk halkı olarak, tarih boyunca varlıklarını koruma mücadelesi verdiklerini, bunda da Ana Vatan Türkiye Cumhuriyeti'nin , en büyük destekçi ve dayanakları olduğunu ifade eden Üstel, Türkiye’nin desteğiyle eğitim, sağlık, altyapı ve daha bir çok alanda önemli gelişmeler kaydettiklerini ekledi.
“HAKLARIMIZI SAVUNMAK İÇİN SİZLERE İHTİYACIMIZ VAR”
İngiltere’deki yurttaşlarının kendi kimliklerini koruyarak, hem de toplumun bir parçası olarak köprü inşa ettiklerini, bunun sadece Kıbrıs’la İngiltere arasında değil, aynı zamanda kültürler ve insanlar arasında bir bağ oluşturduğuna işaret eden Başbakan Ünal Üstel, “Haklarımızı savunmak, kimliğimizi korumak ve uluslararası arenada sesimizi duyurmak için sizlere ihtiyacımız var. Bir milletin büyüklüğü, sadece sınırları içinde değil, diasporasının etkisiyle de ölçülür. Sizlerin İngiltere’de Kıbrıs Türk halkının haklarını savunma noktasında ne denli önemli bir rol oynadığınızı biliyoruz. Bizimle birlikte yürüdüğünüz bu yolda, daha güçlü bir ses olmak için omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz. Kıbrıslı Türk olmak, sadece bir adanın insanı olmak değildir. Kıbrıslı Türk olmak, Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olmanın gururunu taşımaktır. Bizim için Kıbrıs Türk kimliği, Türklük şuuruyla yoğrulmuş bir kimliktir. Bu şuur, milli mücadelemizde bizi güçlü kıldı, bağımsızlığımızı kazanmamızı sağladı ve bugün de haklı davamızı savunmamızın temelini oluşturuyor." diye devam etti.
“KIBRIS’IN KALBİ SİZLERLE ATIYOR”
"Kıbrıslı Türk olmak sizin için ne ifade ediyor?” diye soran Başbakan, “Sorunun verilecek cevabı aynen şöyledir: sadece bir coğrafya değil, bir aidiyet duygusu, bir tarih ve bir gelecek vizyonudur. Bu vizyonu birlikte korumak, gençlerimize aktarmak ve dünyaya tanıtmak bizim en büyük görevimizdir. Kimin daha önce buralara gelip sizlere ne dediğini, hangi vaatlerde bulunduğunu, nelerin olup olmadığını bilmem! Biz, küçük bir halk olabiliriz ama tarihin bize öğrettiği bir şey var: Dayanışma içindeki bir halkın gücü, her türlü zorluğu aşar. Değerli yurttaşlarım, sizler burada sadece birer birey değil, aynı zamanda Kıbrıs Türk halkının taşıyıcılarısınız. Sizlerin çabaları, bizim adada verdiğimiz mücadeleyi uluslararası alana taşır. Nerede olursanız olun, Kıbrıs’ın kalbi sizlerle atıyor." sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
SORU-CEVAP
Soru cevap bölümünde, iş insanı Serdar Sarı, İngiltere’de başarılı sporcuları olduğunu ancak KKTC’de Spor Bakanlığı olmadığı için sorunlarını iletmekte zorlandıklarını, uluslararası yarışmalara katılamadıklarını ifade ederek, soruna el atılmasını rica etti.
Başbakan, KKTC’ye uygulanan ambargoların spor sahasında da devam ettiğini ve genç sporcuların önlerini açmak, yarışmalara katılmalarını sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Üstel, 2013-2022 yılları arasında 8 hükümet, 10 başbakan geldiğini, pandemi dönemi ve ekonomik krizin yaşandığına dikkati çekti, Birçok konunun yapılamadığını ifade etti.
Mevcut hükümetin 2,5 yıldır, istikrarlı devam ettiğine işaret eden Başbakan, genç bir konuğun sorusu üzerine askerlik ve yurt dışı Türkler oy kullanma konularına da değindi. Seçim yasası üzerine çalışıldığına vurgu yaptı.
Limasollular Derneği Başkanı Arife Rıdvan ise hep köprülerden bahsedildiğini, ancak köprülerin bir türlü üstüne çıkılamadığını belirterek, ulaşım konusundaki sıkıntılara dikkati çekti.
“ERCAN’DA DİREKT UÇUŞ İÇİN HUKUK MÜCADELEMİZ BAŞLAYACAK”
Başbakan Üstel 12 Mayıs 2022’de kurduğu hükümetiyle programına ne yazdıysa hepsini yerine getireceğine söz verdiğini, yarım kalan projeleri bitireceklerini belirterek, örnek olarak Ercan Havalimanını gösterdi.
4 yılda bitmesi gerekirken, ancak 2023’de biten ve açılan Ercan Havalimanı'yla KKTC’nin modern bir alana kavuştuğunu kaydeden Başbakan, “Yolcu sayımız yüzde 40 arttı. İlk yarım kalan proje Ercan Havalimanıyla, onu bitirdik. Şimdi mücadelemiz hukukta başlayacak. Rumların büyük bir lobiciliği sonunda ortaya çıkan bir anomali. Eski havalimanının güvensiz olduğu öne sürüldü, gelen İngiliz denetçiler güvensiz raporu verdiler. Türkiye’de yolcuların uçaktan inip, kontrolden geçip ikinci uçağa geçmesi uygulaması başlatıldı. Tanınmayan bir devlet olduğumuz için Rumların lobiciliğinin kurbanı olduk. Şimdi aynı İngiliz denetleme şirketi bir kaç aya kadar gelip, yeni havalimanımızı denetleyecek. Sonra da hukuk mücadelemizi başlatacağız. Ercan’dan direkt uçuş için mücadele edeceğiz. Karşımızda hem bir Rum lonisi, hem ambargolar var.” diye konuştu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar
Bu habere bir yorum yapılmamış.