Erdoğan'ın açıklamaları ve kutlamalar, Rum basınında nasıl yankılandı?

21 Temmuz 2024

Güncelleme: 22 Temmuz 2024

A
A

Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ve Rum Yönetimi'nde farklı etkinliklerle anıldı. Bu yıl, ilk kez Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis de etkinliklere katıldı.

ZgotmplZ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs'a gerçekleştirdiği Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde farklı etkinliklerle anıldı.

KKTC'deki kutlamalara Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kabinesinden bakanlar katıldı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada federal bir çözümün mümkün olmadığını belirtti ve KKTC'nin tanınmasının önemine vurgu yaptı. Törenlere Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait Anadolu uçak gemisi ve 50 savaş gemisi de katılarak, önemli mesajlar verildi.

Güney Kıbrıs’ta ise anma ve kınama etkinlikleri düzenlendi.

Bu yıl, ilk kez Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis de etkinliklere katıldı.

Miçotakis, yaptığı açıklamada iki devletli bir çözümün mümkün olmadığını vurguladı ve Yunanistan’ın her zaman Rum Yönetimi’nin yanında olacağını belirtti.

Rum basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını ve KKTC’de düzenlenen törenleri şu başlıklarla aktardı:

Fileleftheros: “Federal Bir Çözüm Mümkün Değildir… Tayyip Erdoğan İşgal Bölgelerindeki Kutlamalara Katıldı ve Değişmez Türk Tezlerini Tekrarladı… Atatürk Anıtına Çelenk Koydu… Miçotakis’e ve Dendias’a Saldırı”

Haravgi: “Erdoğan Federasyonun Mümkün Olmadığını Tekrarladı… Dün İşgal Bölgelerinde Türk İstilası Kutlandı”

Alithia: “Erdoğan Kışkırtıcı: Müzakere Etmeye Hazırız… Çözüm İstiyorsanız Kıbrıslı Türklerin Kazanılmış Haklarını Tanıyın”

Simerini: “Bizi işgalle, Etnik Temizlikle ve Devleti Çalmakla Suçluyorlar… Sultan Donanması İle İşgal Bölgelerinde”

HRİSTODULİDİS’İN VE MİÇOTAKİS’İN AÇIKLAMALARI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Güney’de düzenlenen etkinliklerde yaptığı konuşmada, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs sorununda atılacak adımlar hakkında olumlu mesajlar aldığını belirtti ancak bu mesajların somut eylemlere dönüşüp dönüşmeyeceğinin zamanla görüleceğini ifade etti. Hristodulidis, Türkiye’yi insan hakları ve uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı ve Kıbrıs sorununa çözüm bulunmadan Türk-Yunan ilişkilerinde tam normalleşmenin mümkün olamayacağını söyledi.

Miçotakis ise Yunanistan’ın her zaman Rum Yönetimi’nin yanında olacağını ve iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözümün tek yol olduğunu belirtti. Miçotakis, “Kıbrıs’taki fiili durumun kabul edilebilir ve sürdürülebilir olmadığını” ifade etti.

RUM SİYASİ PARTİLERİN TEPKİLERİ

Rum siyasi partiler de Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümünü kınayan ve Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasını isteyen açıklamalar yayımladı. DİSİ, DİKO, EDEK, DİPA ve Ekologlar, 15 ve 20 Temmuz 1974’ü unutmadıklarını vurguladı. DİKO, KKTC’de düzenlenen kutlama etkinliklerini “cüret” olarak nitelendirip kınadı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar