Fidan: Bölge savaşın eşiğinde, Kıbrıs'ın üs olarak kullanılmasının Rum kesimine faydası olmaz

24 Haziran 2024

Güncelleme: 25 Haziran 2024

A
A

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ''Bölgede büyük bir savaş riski var. Rum kesimini tehdit etmesi bu işin bir habercisi. Kıbrıs'ın operasyon merkezi haline dönmüş olmasıyla alakalı Avrupalı aktörleri baştan beri uyardık'' yorumunda bulundu.

ZgotmplZ

Hizbullah'ın Güney Kıbrıs'ı vurma tehdidi, bölgedeki siyasi ve askeri dengeleri sarsmaya devam ediyor.

Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah'ın, İsrail'in havalimanlarını ve üslerini askeri tatbikatlar için kullanması halinde Güney Kıbrıs'ı vurma tehdidinde bulunması, bölgedeki gerilimi artırdı.

Bu tehdit, G. Kıbrıs'ın İsrail operasyonlarına lojistik destek sağladığı iddialarının ardından geldi.

HAKAN FİDAN: BÖLGESEL GÜVENLİK TEHDİDİ

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Habertürk'te katıldığı bir programda, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına dikkat çekti ve İsrail'in bu saldırıları Hamas'ı bahane ederek gerçekleştirdiğini belirtti. Fidan, İsrail'in politikalarının bölgedeki çatışmaları ve savaş riskini artırdığını vurguladı.

Fidan, Güney Kıbrıs'ın Gazze'ye yönelik operasyonlarda lojistik üs olarak kullanılmasının ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Güney Kıbrıs'ın askeri operasyonlar için kullanılmasının hem Rum kesimi hem de Yunanistan için tehlike oluşturduğunu belirterek, bölgedeki askeri hareketliliğin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Fidan, Güney Kıbrıs'ın Ortadoğu'daki operasyonlar için üs olarak kullanılmasının bölgesel aktörler için büyük bir risk oluşturduğunu belirtti. Bölgedeki askeri hareketliliğin ve İsrail'in saldırılarının yayılma tehlikesi olduğunu ifade eden Fidan, bu durumun bölgeye yayılacak büyük bir savaşa dönüşme riskini taşıdığını söyledi.

Fidan, "Şimdi de özellikle Lübnan'ın gündeme gelmesi, Lübnan'daki aktörlerin Kıbrıs Rum kesimini tehdit etmesi bu işin bir habercisi. Daha önce de Husilerin devreye girmesiyle Kızıldeniz'e bir yayılma söz konusu oldu. Suriye alanında devam eden belli operasyonlar, çatışmalar var. Şu anda bunlar düşük yoğunluklu giden çatışmaların büyük bir savaşa ve başka aktörleri de içine çekmesi söz konusu" diye konuştu. 

''O ATEŞ GELİR SİZİ DE BİZİ DE BULUR''

Kıbrıs Rum yönetimiyle alakalı Avrupalı aktörleri ve bölgesel aktörleri baştan beri uyardıklarını belirten Fidan, "Buranın operasyon merkezi haline dönmüş olması. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Gazze'ye yönelik operasyonlarda belli ülkeler tarafından üs olmasını istihbaratlarda sürekli görüyoruz. Bunu gündeme getirince birden bire lojistik üs ilan ettiler" açıklamasını yaptı

Fidan şöyle devam etti:

"Oranın askeri üs olma özelliğini gizleyen faaliyet haline dönmesi ve Ortadoğu'ya yönelik operasyonlar için kullanıyor olması Rum kesimi ve Yunanistan'a faydası olmaz. Ortadoğu'da devam eden savaşlara taraf olduğunuzda o ateş gelir sizi de bulur. Biz de aynı coğrafyadayız, gelir bizi de bulur. Bölge aktörlerinin şunu görmesi lazım. Orada ciddi askerileşme var. Onun önüne geçilmesi lazım. Buraya yönelik bir şey gelmesin."

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar