Foreks şirketinin ricasını kıramadılar, yasaları ayaklar altına aldılar...

11 Temmuz 2024

Güncelleme: 11 Temmuz 2024

A
A

İhbar üzerine yapılan teftişte, kayıt dışı 30 çalışan istihdam ettiği tutanak altına alınan şirketin ricasını kırmayan bakanlık ve daire, yasaları ayaklar altına aldı. Belgelere rağmen dönemin bakanı işlem yapmadı. İşte iddialar...

ZgotmplZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı Çalışma Dairesi hakkında, yasalara aykırı işlemler yapıldığı iddialarına bir yenisi daha eklendi.

İddialar arasında yasa dışı verilen çalışma izinleri, kayıt dışı istihdam, geriye dönük verilen izinler ve kesildiği halde uygulanmayan idari cezalar var.

MYK Haber, geçtiğimiz yıl Meclis kürsüsüne de taşınan söz konusu iddiaların detaylarına ulaştı.

MYK Haber’in konuştuğu kaynak, yasaya aykırı tüm işlemleri ve bilgileri paylaştı.

Yapılan usulsüz işlemlerin merkezinde kardeş oldukları iddia edilen Girne’de kayıtlı bir foreks şirketi ile Gazimağusa Serbest Limanı’nda faaliyet izni olan bir ticaret şirketi bulunuyor. Söz konusu foreks şirketinin sahibinin ise bir dönem Girne'de “Kuzey Kıbrıs Yahudi Merkezi” adıyla faaliyet gösteren Yahudi örgütü Chabat’ın üyelerinden İsrail asıllı bir kişi olduğu öne sürülüyor.

Edinilen bilgilere göre, iddia edilen yasa dışılıklar şöyle:

  • Çalışma Dairesi Gazimağusa Bölge Amirliği tarafından, Serbest Liman’da sadece posta kutusu bulunan ancak fiziki bir yeri olmayan şirketin “yazılımcı” olarak gösterdiği 30 kişiye çalışma izni verildi.
  • Bu kişiler Girne’deki foreks şirketinde çalışmaya başladı.
  • Buna ilişkin devlet kurumlarının birinden Çalışma Dairesi’ne ihbarda bulunuldu.
  • 3 Mart 2023 tarihinde mali polisle birlikte Girne’deki foreks şirketine teftişe giden daire personeli, çalışma izinleri Gazimağusa’daki şirketten çıkartılan ve Girne’deki şirkete kayıtlı olmadan çalışan 30 kişi tespit etti. 63/2006 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası ve Yabancıların Çalışma İzinleri Tüzüğü’ne aykırı bu durum hakkında tutanak tutuldu, takip eden birkaç gün içinde ise foreks şirketine idari para cezası kesildi.
  • Foreks şirketi ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, çalışma izinleri Serbest Liman’daki şirkette olan 30 çalışanın işten durdurulmaları için başvuruda bulundu.
  • Başvuru Gazimağusa Bölge Amirliği’nce işleme alındı. 3 Mart tarihli teftiş ve tutanağa rağmen, 28 Şubat tarihli olarak geriye dönük yasa dışı işten durdurma işlemi gerçekleştirildi. Kesilen idari para cezası yasaya aykırı olarak iptal edildi.
  • İşten durdurulan 30 kişiden 6 ayı dolarak yatay geçiş hakkı bulunanların foreks şirketine yatay geçişleri yapıldı.
  • Bu işleme Girne Bölge Amirliği detaylı bir rapor yazarak, itiraz etti ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, komisyon kararı ile geriye dönük işlemleri onayladı.
BARÇIN MECLİS KÜRSÜSÜNDEN İHBARDA BULUNMUŞ, BELGELERİ TAÇOY’A VERMİŞTİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın, bu konuyu 5 Haziran 2023 tarihinde, Cumhuriyet Meclisi’nde belgeleriyle gündeme taşımıştı. Barçın, “Çalışma Bakanlığı’ndaki yasaya aykırı usulsüz işlemler” başlığıyla yaptığı güncel konuşma sırasında, ihbarda bulunarak, elindeki evrakları bakanla paylaşacağını da belirtmişti.

Genel Kurul’da bulunan dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy da, “ihbar” olarak kabul ettiği bu konularda araştırma başlatacağını söylemiş, cezaların da takipçisi olacağını kaydetmişti.

Geçen bir yılda ise tek bir adım atılmadı. 

MYK Haber’in konuyla ilgili görüştüğü Devrim Barçın, o dönem kendisinin ulaştığı belgelerin birer fotokopilerini Hasan Taçoy’a teslim ettiğini söyledi. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar