Fransa'da Meclis feshedildi, Belçika'da Başbakan istifa etti

9 Haziran 2024

Güncelleme: 10 Haziran 2024

A
A

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın açık ara farkla birinci olmasının ardından Ulusal Meclis'i feshederek erken seçime gidileceğini açıkladı. Ayrıca, Belçika Başbakanı De Croo istifa etti.

ZgotmplZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın aldığı yüksek oy oranının ardından Ulusal Meclis'i feshettiğini, ülkede erken seçimlere gidileceğini açıkladı.

Ayrıca, Belçikalı lider De Croo istifasını açıkladı.

MACRON TEDİRGİN OLDU

Macron'un partisi Avrupa seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) aldığı %31,5 oy karşısında %15,2 oyla ağır bir darbe aldı.

Macron, beş dakikalık video konuşmasında şunları söyledi:

"Anayasamızın 12. maddesinde öngörülen istişarelerden sonra, parlamenter geleceğimizi seçimlere giderek size geri vermeye karar verdim. Bu nedenle bu akşam Ulusal Meclisi feshediyorum"

'EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR YENİLGİ'

RN başkanı Jordan Bardella, destekçilerinin Paris'te toplanmasından önce yaptığı zafer konuşmasında, Macron’a meclisi feshederek erken seçim çağrısında bulundu.

"Cumhurbaşkanı, Fransız halkının bu akşam gönderdiği mesaja sağır kalamaz. Öncelikle uygulamaya hazırlandığı gündeminden vazgeçmeli: emekli maaşlarının artan enflasyon oranına endekslenmemesi, yazdan itibaren artacak olan enerji fiyatları." diyen Bardella destekçilerine seslendi.

"Kendisinden bu yeni siyasi durumu dikkate almasını, Fransız halkının yanına olmasını ve yeni parlamento seçimleri düzenlemesini ciddiyetle rica ediyoruz."

"Mevcut hükümetin bu benzeri görülmemiş yenilgisi, bir döngünün sonuna ve inşa edilmesi bizim elimizde olan Macron sonrası dönemin ilk gününe işaret ediyor" diye ekledi.

''AŞIRI SAĞ ÜLKEMİZİN ÇÖKÜŞÜDÜR''

Macron konuşmasında "milliyetçilerin ve demagogların yükselişinin sadece milletimize değil aynı zamanda Avrupa'mıza ve Fransa'nın Avrupa'daki ve dünyadaki yerine de tehdit oluşturduğunu" söyledi.

"Aşırı sağ, hem Fransız halkının yoksullaşması hem de ülkemizin çöküşüdür. Dolayısıyla günün sonunda hiçbir şey olmamış gibi davranamam" diyerek ekledi.

İlk tur için 30 Haziran'da, ikinci tur için ise 7 Temmuz'da yapılacak ulusal oylamanın "ciddi ve ağır bir karar" ve "güven eylemi" olduğunu söyledi.

"Sevgili yurttaşlarım, size, Fransız halkının kendisi ve gelecek nesiller için doğru seçimi yapma becerisine güveniyorum. Demokrasimize, egemen halkımızın sesini duyurmasına güveniyorum. Hiçbir şey bundan daha cumhuriyetçi olamaz" diyerek ekledi.

Fransa'da seçimler genellikle her beş yılda bir, yeni cumhurbaşkanının seçilmesinden sonra yapılır. Normal şartlar altında bir sonraki seçimlerin 2027 yılının ortalarında yapılması gerekiyordu.

AŞIRI SAĞIN TOPLAM OYU YÜZDE 37,5

Öte yandan Avrupa Parlamentosu Seçimleri'nde Fransa'da aşırı sağ partiler toplamda yüzde 37,5 oranında oy aldı.

Seçim yasaklarının kalkmasıyla saat 20.00 itibarıyla açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre Jordan Bardrlla'nın liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin listesi yüzde 32 ile birinci çıktı.

MACRON'UN PARTİSİ YÜZDE 15 OY ALDI

Valérie Hayer'in liderliğindeki Macron'un Rönesans Paris'i listesi oyların yüzde 15,2'sini alırken Raphael Glusckman'ın liderliğindeki Sosyalist Partisi listesi yüzde 14 ile seçimlerden birinci parti çıktı.

Manon Aubry'nin liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa listesi yüzde 8,3 ile dördüncü, aşırı sağcı Marion Le Pen'in yürüttüğü Yeniden Fetih Harekatı listesi yüzde 5,1 ile beşinci oldu.

Seçmenlerin yüzde 52'sinin oy kullandığı seçimlerde aşırı sağın toplam oyu yüzde 37,5 oldu.

BELÇİKA BAŞBAKANI İSTİFASINI AÇIKLADI

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, pazar günü Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonrası geç saatlerde düzenlenen bir mitingde, destekçilerine istifa kararı aldığını duyurdu.

Mensubu olduğu merkez sağ tandanslı Flaman Liberaller ve Demokratlar'ın (Open VLD) oy sayısının AP seçimlerinde büyük oranda düşmesi sebebiyle görevinden ayrılacağını belirten De Croo, "Bizim için çok zor bir akşamdı, kaybettik" ifadelerini kullandı.

Politico'nun haberine göre De Croo, pazartesi günü istifasını sunacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar