Gazetecilik etiği adına "dehşet verici"

23 Ağustos 2024

A
A

Gazeteciler Birliği, dün askeri aracın yaptığı kaza sonrası yapılan yayınları “dehşet verici” olarak niteleyerek, etik kurallara uyulması çağrısı yaptı.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), gazetecileri ve yayın organlarını, bir kez daha etik kurallara uymaya ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti. Birlik, haberlerin, kişi haklarını ihlal etmeyecek ve yaşanan acıları derinleştirmeyecek şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Birlik Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada, internette yayın yapan bazı medya kuruluşlarının, dün yaşanan ve bir TSK askerinin şehit düştüğü 11’ininse yaralandığı kaza sonrasında, sosyal medyadaki içeriklerinin, hem mesleki etik hem de sosyal sorumluluk adına “dehşet verici” olduğu kaydedildi.

Medya mensupları ve gazetecilerin etik kurallar çerçevesinde hareket etmesinin önemi bir kez daha vurgulanan açıklamada, son zamanlarda trafik kazaları ve benzeri acı olaylara ilişkin görüntü ve fotoğrafların, kazazedelerin mahremiyetini ihlal edecek şekilde sosyal medyada yayınlanmasının “kabul edilemez” olduğu belirtildi.

“SADECE MEDYA ETİK İHLALİ DEĞİL, TOPLUMSAL SORUMLULUK BİLİNCİNDEN YOKSUNLUĞUN DA BİR GÖSTERGESİ”

“Her ne kadar da, gazetecilerin görevinin kamuoyunun haber alma hakkını korumak olduğunu bilsek de haberlerin sunumunda, özellikle de sosyal medya gibi bir ortamda, insan onuruna ve mahremiyetine saygı gösterilmesi gerektiğini aklımızdan hiç çıkarmamız gerekmektedir.” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Yaşanan olaylar üzerinden kamuoyunun duyduğu acıyı istismar etmek, bu görüntüleri daha fazla takipçi için sansasyonel bir şekilde paylaşmak, sadece medya etik ihlali değil, toplumsal sorumluluk bilincinden yoksunluğun da bir göstergesidir.

Unutulmamalıdır ki; yapılan bu tür etik dışı yayınlar, mağdur olan insanların, onların ailelerinin ve genel olarak kamuoyunun psikolojik sağlığı üzerinde geri dönüşü olamayan zararlara yol açabilmektedir.”

“HABERLER, KİŞİ HAKLARINI İHLAL ETMEYECEK VE YAŞANAN ACILARI DERİNLEŞTİRMEYECEK ŞEKİLDE YAPILMALI”

Gazetecilerin ve yayın organlarının, bir kez daha etik kurallara uymaya ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeye davet edilen açıklamada, “Yaşanan acı ve trajik olaylar, haber değeri taşısa da, haberler, kişi haklarını ihlal etmeyecek ve yaşanan acıları derinleştirmeyecek şekilde yapılmalıdır.” denildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar