Güney Kıbrıs ile Girit arasına elektrik bağlantısı için para sorunu çözüldü

4 Haziran 2024

A
A

Güney Kıbrıs ve Girit arasında güçlü bir elektrik bağlantısı kurulmasını hedeflenen projeye para kaynağı Yunanistan Atık Enerji ve Su Kurumu karşılıyor.

ZgotmplZ

Güney Kıbrıs ile Girit arasında deniz altına döşenecek kabloyla elektrik bağlantısı kurulmasını öngören “Great Sea Interconnector” (eski adıyla EuroAsia Interconnector) projesi için gerekli maddi kaynak bulundu.

Alithia gazetesinin haberine göre, projenin üstlenicisi olan Yunanistan Bağımsız Elektrik Enerjisi Aktarım Operatörü (ADMİE), uzun süredir arayışta olduğu finansmanı sağladı.

ADMİE’NİN ÇABALARI SONUÇ VERDİ

ADMİE, kabloları döşeyecek olan “Nexans” şirketi karşısındaki yükümlülüğünü yerine getirebilmek için Yunanistan Atık Enerji ve Su Kurumu’nu, projenin gelir metodolojisine dair önerileri konusunda ikna etti. Bu sayede projenin finansmanı güvence altına alındı ve kablo inşasının durmaması sağlandı.

ADMİE, projenin bir süre önce tamamlanan fayda maliyet analizinin sunumuna odaklanmış durumda. Rum Yönetimi, bu projeye yatırımcı olmayı planladığı için söz konusu sunumun yapılmasını bekliyor. Sunum, bugün iki günlük bir ziyaret için Güney Kıbrıs’a gidecek olan ADMİE yönetim kurulu tarafından gerçekleştirilecek.

ADMİE yönetim kurulu üyeleri, Güney Kıbrıs ziyareti sırasında Enerji Bakanlığı, yerel enerji üreticisi şirketler ve Enerji Düzenleme Kurulu yetkilileri ile temaslarda bulunacak. Bu görüşmeler, projenin ilerlemesi açısından büyük önem taşıyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar