Guterres'e masa için 3D şartı: Direkt uçuş, ticaret, temas

12 Eylül 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar, 22 Eylül'de görüşmesi öngörülen BM Genel Sekreteri Guterres'e, "direkt uçuş, direkt ticaret ve direkt temas talepleri karşılanmadan müzakere masasına oturmayacaklarını" ileteceğini ifade etti.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 22 Eylül'de New York'a düzenleyeceği resmi ziyarette, görüşmesi öngörülen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres'e, Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkının teyit edilmesi konusunda "direkt uçuş, direkt ticaret ve direkt temas" talepleri karşılanmadan müzakere masasına oturmayacaklarını ileteceğini kaydetti.

Tatar, İngiltere'nin başkenti Londra'daki resmi temaslarının ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ziyaret kapsamında İngiltere Parlamentosunda düzenlenen resepsiyona katıldığını belirten Tatar, burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türklerine yönelik haksız izolasyon ve ambargonun kaldırılması gerektiğini anlattığını aktardı.

"İNGİLTERE'NİN KIBRIS TÜRKÜNÜN SESİNE KULAK VERMESİ GEREK"

Tatar, "İngiltere'nin garantör devlet olarak Kıbrıs Türk halkı üzerinde uygulanan haksız ambargo, izolasyon ve birtakım kısıtlamaların kaldırılması için biraz daha duyarlı olması ve Kıbrıs Türkü'nün sesine kulak vermesi gerekiyor. Değişen koşullar, şartlar ve bunca zamandan sonra tekrar siyasetini gözden geçirmesi gerekiyor." dedi.

Tatar, konuşmasında İngiltere'de 4 Temmuz'da yapılan genel seçimlerin ardından İşçi Partisinin iktidara geldiğini hatırlatarak, İşçi Partisinin 2004'teki iktidarında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Avrupa Birliği'ne (AB) üye olduğunu anımsatarak, bu yanlış kararın üzerinden 20 yıl geçtiğini ifade etti.

"GEREKÇELER VE ŞARTLAR DEĞİŞTİ"

Yeni hükümetin Kıbrıs politikasında hemen bir değişiklik beklemediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere Dışişleri Bakanlığının kurumsal yapısının oldukça muhafazakar olduğunu ve GRKY ile ilişkilerinin de herkes tarafından bilindiğini kaydetti.

Tatar, "Hep iyi niyetimize rağmen Kıbrıs meselesine bir çözüm bulunamaması, bugün belki sayısı 1 milyondan fazla olan Kıbrıs Türkü'nü cezalandırmak için artık gerekçe değildir. Gerekçeler değişmiştir. Şartlar değişmiştir ve Kıbrıs Türkleri iyi niyetini ortaya koymuştur." dedi.

"DİREKT UÇUŞ, DİREKT TİCARET VE DİREKT TEMAS"

Tatar, 22 Eylül'de New York'a resmi ziyaret düzenleyeceğini ve bu kapsamda Kıbrıs meselesinin tarafı olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı, görüşmede Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkının teyit edilmesi konusunda "direkt uçuş, direkt ticaret ve direkt temas" talepleri karşılanmadan müzakere masasına oturmayacaklarını Guterres'e ileteceğini belirtti.

"KIBRIS'IN HAYRINA OLMAZ"

Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere ve ABD’nin, Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki üslerini kullanarak İsrail'e silah ve istihbarat desteği sağlamasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Kıbrıs'ın ve egemen üslerin kullanılarak Orta Doğu'daki bu katliamlara alet olunmasının Kıbrıs'ın pek hayrına olmadığını düşünüyorum." ifadesini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar