Hizbullah'tan Güney Kıbrıs'a savaş tehdidi

20 Haziran 2024

A
A

Hizbullah lideri Nasrallah, Lübnan’a olası bir saldırıda İsrail uçaklarına üslerini açması halinde Güney Kıbrıs'ı hedef alacakları uyarısında bulundu.

ZgotmplZ

Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail'le topyekûn bir savaşa hazır olduklarını söyledi. Nasrallah ayrıca Lübnan’a olası bir saldırıda İsrail uçaklarına üslerini açması halinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni hedef alacakları uyarısında bulundu.

BBC'nin haberine göre, Nasrallah, bu durumda Rum Yönetimi'ni "savaşan bir taraf" olarak göreceklerini ve buna göre tutum sergileyeceklerini belirtti.

İsrail’in Kıbrıs’ta sürekli askeri tatbikat yaptığını vurgulayan Nasrallah, Lübnan’a yönelik olası bir saldırıda Güney Kıbrıs’ın havaalanlarının ve üslerinin kullanılacağı yönünde istihbarat ve duyumlar aldıklarını kaydetti.

Nasrallah bu açıklamaları, İsrail ordusunun 11 Haziran’da Lübnan’ın güneyine düzenlediği hava saldırısında öldürülen Hizbullah komutanı Talib Sami Abdullah için düzenlenen anma törenine video-konferansla katılarak yaptı.

Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ise İsrail ve Hizbullah arasında taraf tutmadıklarını söyledi.

Hristodulidis, "Kıbrıs sorunun değil, çözümün parçasıdır." dedi, ülkesi üzerinden Gazze'ye insani yardımların aktarıldığını hatırlattı.

'İSRAİL'LE TOPYEKÛN SAVAŞIN KURALI VE SINIRI OLMAZ'

Diğer yandan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah İsrail'i de, topyekûn bir savaşa girmeleri halinde bu savaşın kendileri için "herhangi bir kuralı ve sınırı olmayacağı" yolunda uyardı.

Nasrallah, Hizbullah'ın topyekûn bir savaş peşinde olmadığını vurguladı, "Ancak eğer böyle bir savaş çıkarsa İsrail'deki hiçbir yer roket ve SİHA (silahlı insansız hava aracı) saldırılarına karşı güvende olamaz." dedi.

Hizbullah, Lübnan'da bulunan, hem sivil hem de askeri kanadı olan Şiî inançlı siyasi ve askeri parti. 1982 yılında başta İsrail'i, o zamanlar işgal etmekte olduğu Güney Lübnan'dan çıkartmak ve ardından İsrail'i yıkmak amacıyla kurulmuştur. Hizbullah'ın şu andaki genel sekreteri, 1992 yılından beri Hasan Nasrallah'tır.

NE OLMUŞTU?

 

Güney Kıbrıs geçmişte zaman zaman İsrail ordusunun tatbikatlarda hava sahasını kullanmasına izin vermişti.

Güney Kıbrıs yönetiminin kontrolünde olmayan adadaki iki İngiliz üssü (Ağrotur ve Dikelya) ise geçmişte Suriye ve Yemen'de düzenlenen çeşitli saldırılarda kullanılmıştı.

İsrail-Hamas savaşının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Hizbullah da zaman zaman İsrail'e yönelik saldırılar düzenliyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz Salı günü Hizbullah'ı uyarmış, örgütle topyekûn bir savaşa girilip girilmeyeceğine yönelik kararı yakında alacaklarını söylemişti.

İsrail ordusu da, Lübnan'da askeri harekat düzenlenmesine yönelik operasyonel planların onaylandığını açıklamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar