HP sordu, Arıklı yanıtladı: X-Ray cihazları tetikçiyi tespit edemedi mi?

2 Ocak 2025

Güncelleme: 2 Ocak 2025

A
A

"Tetikçi" olduğu iddiasıyla yakalanan şahsın, tır içerisine gizlenerek Gazimağusa Limanı'ndan ülkeye giriş yaptığının ortaya çıkması sonrası gözler mobil X-Ray tarama sisteminin çalışıp çalışmadığına çevrildi. Arıklı "zaruri" açıklama yaptı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Ülkeye bir iş insanını vurmaya geldiği iddiasıyla 30 Aralık günü yapılan bir polis operasyonuyla yakalanan şahsın, ülkeye kaçak yollarla girdiğinin ortaya çıkması gündemin odağına yerleşti.

Polis, 31 Aralık Salı günü Girne Kaza Mahkemesi'ne çıkarılarak, hakkında üç günlük ek tutukluluk kararı alınan 35 yaşındaki Ü.S.'nin "aralık ayı içerisinde tır içerisine gizlenerek, Gazimağusa Limanı'ndan ülkeye giriş yaptığının" tespit edildiğini açıklamıştı.

"X-RAY CİHAZLARI ÇALIŞMIYOR MU?"

Bugün, konuyla ilgili bir yazılı bir açıklama yapan Halkın Partisi (HP), son altı ayda üç farklı suikastçının silahlarıyla yakalandığını işaret ederek, ülkeye giriş-çıkışlarda güvenlik açığının olduğunu ileri sürdü.

Açıklamada, Türkiye'nin hibe ettiği ve Haziran 2024'te Gazimağusa Limanı'nda hizmete geçen mobil X-Ray tarama sisteminin çalışıp çalışmadığını, kullanılıp kullanılmadığını soruldu.

"YÜZDE 10'A YETİYOR"

Bunun üzerine Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı'dan, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden bir yanıt geldi.

X-Ray cihazının Gümrük Dairesi'nin kontrolünde olduğunu ancak bu daireden ve polisten bir açıklama yapılmadığını ve bu durumun da kamuoyunun cihaza yönelik şüphe duymasına sebebiyet verdiğini kaydeden Arıklı, bu nedenle Limanlar Dairesi'nin bağlı olduğu bakanlık olarak bir açıklama yapmalarının "zaruret" haline geldiğini belirtti.

Erhan Arıklı, iddialara ilişkin şunları söyledi:

  • Anavatan Türkiye'de üretilen ve ülkemize hediye edilen bu X-Ray cihazları, son derece güvenilir ve en küçük bir kaçağı bile tespit edecek donanıma sahiptir.
  • Ne yazık ki bu X-Ray cihazı, günde en fazla 25-30 civarında tır aracını kontrol etme kapasitesine sahiptir.
  • Oysa Mağusa Limanı'na günde 200 tır araç gelmektedir.
  • X-Ray cihazına ise, ancak gümrükçülerin şüphelendiği yaklaşık 25 araç sokulabilmektedir. Bu da limana gelen tır araçların yüzde 10'u demektir.
  • Bu durumda ilgili şahsın bindiği tır aracın, şüphelenilmediği için X-Ray cihazına sokulmadığı düşünülebilir.

Konuyla ilgili Polis Genel Müdürlüğü'nün bir açıklama yapmasının gerekli olduğunu bildiren Erhan Arıklı, "Netice itibarı ile Anavatanımızın üretip bize hediye ettiği böylesi güzel bir cihazı güvensiz ilan etmek, son derece üzüntü vericidir." ifadelerini paylaştı.


MOBİL X-RAY CİHAZI HAZİRAN 2024'TE HİZMETE ALINMIŞTI

İki ülke arasında yapılan anlaşma kapsamında, Türkiye KKTC'ye iki mobil X-Ray cihazı hibe etmişti.

"Mobil X-RAY Tarama Sistemi"nin ilkinin teslim töreni, 28 Haziran 2024 tarihinde Başbakan Ünal Üstel ve Türkiye Cumhuriyeti (TC) Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla Gazimağusa Limanı’nda yapılmıştı. 

Cihaz, Maliye Bakanlığı ile TC Ticaret Bakanlığı arasında, kaçakçılıkla mücadele alanında iş birliği ve tecrübe paylaşımının gerçekleştirilmesi, ticaretin güvenliğinin sağlanması ve tecrübe paylaşımının gerçekleştirilmesi amacıyla ikili iş birliği kapsamında hibe edilmişti.

Türkiye tarafından KKTC'ye hibe edilen mobil X-ray cihazının ikincisinin de Girne Limanı'nda hizmete alınacağı bildirilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar