Hristodulidis MED9'u tasdikledi: Kıbrıs sorununda hemfikiriz

12 Ekim 2024

Güncelleme: 12 Ekim 2024

A
A

Rum lider Hristodulidis, MED9 bildirgesinde belirtildiği şekliyle, "Kıbrıs sorununun Avrupa sorunu olduğunu ve Türkiye'nin müzakerelerdeki rolü" ifadelerini tekrar etti.

ZgotmplZ

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorununun Avrupa sorunu olduğunu ve Türkiye'nin müzakereler konusundaki çabalarının, AB-Türkiye ilişkilerinin ilerletilmesi açısından kilit öneme sahip olduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs'taki Baf'ta düzenlenen Akdeniz'deki dokuz AB üye ülkesinin (MED9) 11'inci zirvesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Hristodulidis, MED9 grubuna üye 9 güney Avrupa ve Akdeniz ülkesi, İtalya, İspanya, Fransa, Yunanistan, Malta, Kıbrıs, Slovenya, Portekiz ve Hırvatistan liderlerinin katıldığı görüşmede; bölgedeki gelişmeleri de ele aldıkları belirtilerek, ortak hedefin, düşmanlıkların sona erdirilmesi ve Ortadoğu'ya ilişkin siyasi sürecin yeniden başlatılması için koşulların yaratılması olduğu belirtildi.

Diğer liderlere, ortak bildirgede Kıbrıs'ın sözde işgalinin 50'inci yıl dönümüne atıfta bulundukları için teşekkür eden Hristodulidis, bildirgede geçen Kıbrıs ile ilgili ifadelerin ayrıca uluslararası toplumun, sözde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, özel çerçeve ve AB ilke ve değerleri temelinde, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm yoluyla yeniden birleştirilmesi gerekliliği konusundaki tutumunu da yansıttığını savundu.

Hristodulidis, "Hepimiz Kıbrıs sorununun bir Avrupa sorunu olduğu konusunda hemfikiriz ve Türkiye'nin müzakerelerin yeniden başlaması ve başarılı bir şekilde sonuçlandırılmasına yönelik pratik katkısının, Avrupa Konseyi'nin geçen nisan ayındaki sonuçlarında da belirtildiği gibi, AB-Türkiye ilişkilerinin ilerletilmesinde önemli bir unsur olduğunu vurguluyoruz." dedi.

Ortak bildirgede de Hristodulidis'in ifadelerine benzer şekilde, Kıbrıs sorununa 'BM çerçevesinde, iki bölgeli iki toplumlu Güvenlik Konseyi kararlarında tarif edildiği şekliyle siyasi eşitliğe sahip, AB ilke ve kazanımlarına uygun kapsamlı bir çözüm' yönünde daha önce alınan taahhüt yinelendi. 'Kıbrıs sorunu Avrupa’nın meselesidir' iddiasına yer verilen ortak bildiride 'müzakerelerin süratle başlaması ve başarıyla sonuçlanmasına Türkiye’nin katkısının kritik ve Türkiye AB ilişkilerinin ileri götürülmesindeki temel unsur olduğu' savunuldu.

Kabul edilen bildiride, Ortadoğu'daki gerginliğin yanı sıra Lübnan'daki krizin de yaygınlaşmasının büyük endişe yarattığının kaydedildiğini belirten Hristodulidis, "Ortak hedefimiz ve çabamız, her türlü düşmanlığın sona erdirilmesi ve Ortadoğu'ya ilişkin siyasi sürecin yeniden başlatılması için koşulların yaratılması, bölgede sürdürülebilir ve kalıcı bir barışın sağlanmasının tek yolu olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarına dayalı bir çözüm bulunmasıdır." diye vurguladı.

Rum lider buna ek olarak, Kıbrıs'ın bölgedeki AB ve üçüncü ülke vatandaşlarını tahliye etmede yardımından bahsetti ve GKRY'nin bunu yapmaya devam edeceğini ve uygulamanın bölgedeki istikrarın bir direği olarak rolünü kanıtladığını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar