Hükümet ortağı DP, özel sektörün nasıl güçlendirileceğini açıkladı

12 Temmuz 2024

Güncelleme: 12 Temmuz 2024

A
A

DP Genel Başkanı Ataoğlu, ''yükseköğretim, tarım ve hayvancılık, bankacılık ve finans, inşaat ve çevre, turizm sektörü'' başlıklarından oluşan Özel Sektörü Güçlendirme Zirvesi sonuç bildirgesinin hayata geçirilmesini temenni etti.

ZgotmplZ

Demokrat Parti (DP) Sosyal Sorumluluk Komitesi tarafından Mayıs ayında düzenlenen Özel Sektörü Güçlendirme Zirvesi’nin sonuç bildirgesi, düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı.

Basın toplantısına DP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, DP Milletvekili Serhat Akpınar, Bakanlık Müsteşarı Serhan Aktunç ve çalışma grubu moderatörleri katıldı.

Ataoğlu, sonuç bildirgesinde yer alan maddelerin hayata geçirilmesi temennisinde bulundu. 

TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ

DP Lefkoşa İlçe Başkanı Kemal Öztürk, tarım ve hayvancılık sektöründe mevcut kaynakların verimli kullanılması, gıda güvenliğinin sağlanması ve kırsal kalkınmanın öncelik olması gerektiğini belirtti. Tarımsal alanların yasa ile korunması, hayvan beslenmesinde dane yerine kaba ot üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, süt üretiminde fazlalığın nedeninin Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) olduğunu belirterek, SÜTEK'in Süt ve Et Endüstrisi Kurumu olarak yeniden yapılandırılabileceğini söyledi.

YÜKSEKÖĞRETİM

Prof. Dr. Neriman Saygılı, üniversitelerin güçlendirilmesi için bir konsorsiyum kurulması ve pazarlama faaliyetlerinin artırılması çağrısında bulundu. Üniversitelerin olumsuz tanıtıldığını belirterek, itibar temizliğinin yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 10 yıl süreyle yeni üniversite kurulmasına izin verilmemesi ve çift vize uygulamasının kaldırılması gerektiğini belirtti.

TİCARET VE SANAYİ

Salih Çeliker, Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden yapılan ticaretin önemine vurgu yaparak, bilişim sektöründe çalışanları destekleyecek adımların atılması gerektiğini söyledi. Yerel nüfusun teknik eleman olarak yetiştirilmesi için bir sistem oluşturulması gerektiğini belirtti. E-devlet uygulamasının bürokratik engelleri azaltmak için gerekli olduğunu vurguladı ve kamu bürokrasisinde ödül-ceza sisteminin uygulanmasını önerdi.

BANKACILIK VE FİNANS

Prof. Dr. Veclal Gündüz, özel sektörün güçlendirilmesi için ucuz krediye erişimin sağlanması gerektiğini belirtti. Ucuz finansmanın Türkiye Cumhuriyeti şube bankalarında yaratılmasının yerel bankaların pazar payını olumsuz etkilediğini ifade etti. Ayrıca, Kalkınma Bankası'nın çeşitli sektörlere kredi sağladığını hatırlatarak, yasal düzenleme çağrısında bulundu.

İNŞAAT, EMLAK VE ÇEVRE

Orhan Atasoy, inşaat sektöründeki plansız ve kontrolsüz gelişmelerin çevre sorunlarına yol açtığını belirterek, imar planlarının güncellenmesi çağrısında bulundu. Devletin denetleme yükümlülüğünün önemine dikkat çekti. Konut Edinme Yasası'nın sorunlara yol açabileceğini ve adil bir vergilendirme sistemi gerektiğini söyledi.

TURİZM SEKTÖRÜ

Serhan Aktunç, turizm sektörünün ülkeye en büyük gelir getiren sektör olduğunu belirterek, bütçe payında ve halk nezdinde gerekli desteği görmediğini ifade etti. Turizm sektöründe çalışanların yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, çalışanların motive edilmesi gerektiğini söyledi. Yerli personelin çalıştırılması için adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Basın toplantısı, moderatörlerin sunumlarının ardından soru-cevap kısmı ile tamamlandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar