İddialar vahim... Mesleki Teknik Öğretim ile KTEZO arasında "kirli bir yapı" mı kuruldu?

22 Temmuz 2024

Güncelleme: 22 Temmuz 2024

A
A

Esnaf ve Zanaatkârlar Odası ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi arasında "kirli bir yapı" kurulduğu iddia ediliyor. MYK Haber'e bilgi ve belge ulaştıran kaynak, tepe isimlerin içinde olduğu bu yapıda, karşılıklı maddi çıkar elde edildiğini ileri sürdü.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü yöneticilerinin, "yaptıkları iş birliği ile yasaları çiğnedikleri, kişileri mağdur ettikleri ve haksız kazanç elde ettikleri" iddia ediliyor.

MYK Haber’e bilgi veren kaynak, devletin tüm bunlara göz yumduğunu ya da haberi olmadığını belirtti.

İddialar ise vahim... Buna göre, mesleki denklik belgesi almaya giden kişiler, bakanlıkta işlem yapılabilecekken, yazılı ve uygulamalı ölçme değerlendirme sınavı ya da seviye tespit sınavına zorlanıyor ve bunun için doğrudan odaya yönlendiriliyor. Oda da, yasa ile bağış kalkmasına rağmen, aidat makbuzu ile bağış altında sınav ücreti tahsil ediyor.

İddialardan bir diğeri ise sınav komisyonlarını bakanlığın değil, yetkisiz olarak KTEZO’nun belirlediği yönünde. Ayrıca, ücretli ve ücretsiz hizmet veremeyecekleri ve komisyonda yer alamayacakları açık olan yönetim kurulu üyeleri ile birlik başkanları da üye olarak atanıyor ve böylece para kazanmaları sağlanıyor.

Bu yasa dışı gelir sisteminin merkezinde bulunan bazı daire çalışanları da, kamu çalışanlarının ikinci bir işte çalışması yasak olmasına rağmen, tüm bu usulsüzlükler karşılığında, odadan açık açık “ödenek” karşılığında para alıyor.

MYK Haber’e konuşan kaynağın iddiaları şöyle:

  • Mesleki denklik belgesi almak için Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’ne gidenler, doğrudan Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’na yönlendiriliyor.
  • Kişilerin sunduğu belgelere göre, daire doğrudan denklik verebilir ya da sadece uygulama sınavı yapabilir veya seviye tespit sınavına yönlendirebilir. Ancak ayrımsız tüm başvurular, şartları taşısın taşımasın sınavlar için odaya yönlendiriliyor. Bu da KTEZO’ya para ödemek demek. Bunu yönlendiren hep Mesleki Teknik Öğretim Dairesi. Yurt dışı üniversitelerden mezun olanlara denklik vereceği yerde sınava zorluyorlar.
  • Oda, KTZEO Yasası ile kurumsal yapıya dönüştürüldü. Faturalı sisteme geçmek yerine hala sınav ücretleri için aidat makbuzu kesiyor. Yazılı ve uygulamalı sınavlar ile seviye tespit sınavı aidat makbuzu karşılığı yapılıyor. Aidat makbuzu da bağış olarak geçiyor, dolayısıyla başvuranlar verdiği paranın hakkını arayamıyor.
  • Sınav komisyon üyelerini bakanlık yerine oda belirliyor. Sedat Simav Endüstri Meslek Lisesi'nde oto tamir bölümü de var, oto elektrik de var, yapı ressamlığı da var, bilgisayar da var. Atatürk Meslek’te kuaför, güzellik de var. Bunları bakanlık eskiden kendi bünyesinden atıyordu, fakat son 5-6 yıldır sınav komisyonu oda tarafından hazırlanıyor. Bakanlığın odalara komisyon oluşturma konusunda yetki vermesi yasal değil. Yazılı talimat yok.
  • Oda, sınav komisyonunu ise yönetim kurulu üyelerinden atıyor. Yönetim kurulu üyeleri, ücretli ve ücretsiz hizmet veremez ayrıca oda bünyesindeki birlik başkanları da sınav komisyonunda yer alamaz.
  • Dairede görevli kişiler, tüm bu işlemler karşılığında odadan “ödenek” adı altında düzenli maaş alıyor. Kamu çalışanı, emekli de olsa ikinci bir iş yapamaz.
  • Odanın yasal olmayan şekilde sınav komisyonuna yaptığı atamalar ise esnaf arasında ayrılığa neden oluyor. Çünkü hep aynı kişileri belirliyorlar, kendilerine yakın olan kişileri sınav komisyonuna atıyorlar ki, oradan para kazansınlar.
  • Eskiden Atatürk Meslek’te oluyordu yazılı sınavlar, şimdi KTZEO’da oluyor. Kişiler hep odaya yönlendiriliyor ve gelir hep onlara akıyor. Halbuki daha önce Atatürk Meslek Lisesi’ne ödenen ücretle, öğrencilere ya da okula bir şeyler katılabiliyordu.
  • Uygulamalı sınavlar için de esnafa para ödeniyor. Burada da odanın başındakiler, kendilerine yakın olanları, çıkar sağlayabilecekleri kişileri seçiyor. Salonlara, garajlara para ödüyorlar. Bunlar adaylardan bağış altında toplanan parayla ödeniyor.
  • Devlet ya bunlara göz yumuyor ya da haberi yok.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar