"İfade özgürlüğü ne zamandan beri suç oldu?"

3 Ekim 2024

A
A

Kıbrıslı Türk aktivist Karahan ve Rum gazeteci Tattis, Güney'deki törende “Kıbrıs Cumhuriyeti: Tek Çözüm” pankartı açmalarına polisin müdahale etmesi sonrası tutuklandı. Her iki kişi, "İfade özgürlüğü ne zamandan beri suç oldu?" açıklaması yaptı.

ZgotmplZ Philenews

Kıbrıslı Türk aktivist Oz Karahan ve Rum gazeteci Yorgos Tattis’in 1 Ekim tarihinde Güney Lefkoşa’da düzenlenen “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlık günü” yıldönümü resmi geçit töreninde protokol önünde “Kıbrıs Cumhuriyeti: Tek Çözüm” ifadesinin yer aldığı bir pankartı açmalarının ardından polisin müdahalesiyle karşılaştı.

Fileleftheros gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, tutuklanan Karahan ve Tattis, haklarında dava okunmasının ardından serbest bırakıldı.

Tutuklananlar avukatları aracılığıyla, "İfade özgürlüğü ne zamandan beri suç oldu? Yazık çünkü Kıbrıs, ifade özgürlüğünün defalarca darbe aldığı ülkeler grubuna giriyor. Anayasal olarak korunan ifade hakkını savunmaya çalıştık, polis saldırısı ve şiddetiyle karşılaştık." açıklaması yaptı.

Alithia gazetesi ise, Karahan ile Tattis'in “tutuklamaya karşı gelme, polise küfür ve harekette bulunma ve endişe yaratma” suçlamalarıyla mahkemeye çıkarıldıklarını ve duruşmanın 18 Kasım'a ertelediğini yazdı.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi mensuplarının, Karahan ve Tattis’e destek olmak amacıyla aynı pankartı dün mahkeme binası önünde de açıklarını kaydeden gazete, Rum Başkanlık Ofisi Şefi Viktoras Papadopulos’un ise, ifade özgürlüğüne ilişkin açıklamaları değerlendirerek, bu tür etkinliklerde slogan atılması ve pankart açılmasının yasak olduğu yönündeki açıklamasını aktardı.

Haravgi gazetesinde yer alan açıklamada ise AKEL, "Kıbrıs Cumhuriyetini savunmak isteyen Karahan ve Tattis’in tutuklanma gerekçelerinin ne olduğuna açıklık getirilmesi gerektiğini” dile getirdi.

AKEL, daha ciddi gösterilere müdahale etmeyen Rum polisinin bu eyleme müdahalesini gerektiren "kamu düzenini bozucu" unsuru açıklamasını istedi.

TÖRENDE İNGİLİZ YANGIN HELİKOPTERİ

Öte yandan, Alithia gazetesi, 1 Ekim tarihinde gerçekleştirilen resmi geçit törenine yer verdiği haberinde; geçit törenine, RMMO, Rum polisi, sivil savunma ve itfaiye güçlerine ait kara ve hava araçlarının yanı sıra İngiliz Üslerinin yangın söndürme helikopterinin katıldığını aktardı.

GUTERRES’İN MESAJI

Haravgi gazetesi ise, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bağımsızlık günü sebebiyle Hristodulidis’e bir tebrik mesaj gönderdiğini yazdı.

Habere göre, Guterres, “BM’nin tüm Kıbrıs halkıyla birlikte bu özel günü kutladığını” belirterek “Şimdi barış, kalkınma ve herkes için insan haklarının sağlanmasına yardımcı olacak ortak çözümler bulmak için dayanışma zamanıdır” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar