İki yüz yılda 200'e yakın darbe yaşayan Bolivya'da halk sokağa döküldü

27 Haziran 2024

Güncelleme: 27 Haziran 2024

A
A

General Juan Jose Zuniga liderliğindeki bir grup, demokrasiyi yeniden tesis etme iddiasıyla Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce'nin sarayını ele geçirmeye çalıştı. Ancak girişim, halk desteği bulamadığı için kısa sürede başarısızlıkla sonuçlandı.

ZgotmplZ
Darbe girişiminin ardından General Juan Jose Zuniga gözaltına alındı.

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da General Jose Zuniga önderliğinde başlatılan askeri darbe girişimi, Devlet Başkanı Luis Arce ve halkın protestoları sonucu başarısızlıkla sonuçlandı. Türkiye’den darbe girişimine tepkiler yükseldi.

Bolivya'da başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin detayları belli oldu.

Dün başlayan darbe girişimi yalnızca üç saat içinde son buldu.

Darbe girişimi sırasında Devlet Başkanı Arce, halkı sokaklara çağırarak sarayın önünde toplandı.

Geniş halk desteği ve Arce'nin kararlı tutumu, darbeci General Zuniga'nın ordudan geri çekilme emri vermesine yol açtı.

GENERAL TUTUKLANDI

Darbe girişiminin ardından Bolivya başsavcılığı soruşturma başlattı ve General Zuniga tutuklandı. Bu adımlarla hukukun üstünlüğü ve demokratik süreçler korundu.

EKONOMİK VE SİYASİ GERİLİMLER ARTTI

Bolivya'da uzun süredir devam eden ekonomik sıkıntılar, Covid-19 pandemisi ve siyasi çatışmalar ülkeyi istikrarsızlaştırmıştı. Luis Arce'nin başkanlığı döneminde ekonomik zorluklar derinleşti ve siyasi çekişmeler arttı.

200 YILDA 200'E YAKIN DARBE

Bolivya, tarihinde çok sayıda darbe ve devrim görmüş bir ülke olarak biliniyor. Siyasi elitlerle kırsal kesim arasındaki çatışmalar, ülkedeki istikrarsızlığın temel nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Bolivya, 1825'te bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana 190'dan fazla darbe girişimi ve devrim gördü. Ülke, kentsel alanlardaki siyasi elitlerle mobilize olmuş kırsal kesimler arasındaki çatışmaların tekrar eden bir döngüsüne sahne oldu.

2019'da, Bolivya'nın ilk yerli devlet başkanı olan Morales, anayasaya aykırı şekilde üçüncü dönem için adaylığını koyarak tartışmalı bir biçimde seçimleri kazandı. Hile iddialarıyla dolu bu seçim, 36 kişinin ölümüne yol açan kitlesel protestolara neden olarak, Morales'in istifa etmesi ve ülkeyi terk etmesi ile sonuçlandı.

TÜRKİYE’DEN TEPKİLER

Darbe girişimi, bölgesel ve uluslararası düzeyde kınandı. Bolivya'nın meşru anayasal düzeninin korunması gerektiği vurgulandı.

Başta Türkiye olmak üzere Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), ABD, İran, Meksika ve Şili de başarısız darbe girişiminin ardından açıklamada bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, Bolivya'da hükümete yönelik "darbe girişimi olduğuna dair haberlerden" derin endişe duyulduğunu bildirmişti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar