Kabotaj Bayramı töreninde denizcilik faaliyetlerinin önemi vurgulandı

1 Temmuz 2024

Güncelleme: 1 Temmuz 2024

A
A

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı çerçevesinde, Gazimağusa ve Girne'de tören düzenlendi. Gazimağusa'daki törende konuşan Zorlu Töre, denizlerde hakimiyetin önemine işaret etti.

ZgotmplZ

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 98'inci yıl dönümü, Gazimağusa ve Girne'de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Türkiye’de 1 Temmuz 1926'da çıkarılan Kabotaj Kanunu ile Türk denizlerindeki her türlü deniz faaliyeti ve ticareti hakkının Türk Bayraklı gemilere verilmesi nedeniyle kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı çerçevesinde Gazimağusa Zafer Anıtı’nda tören düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türkiye Cumhuriyeti Gazimağusa Başkonsolosu İlyas Çetin ve Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay da katıldı.

Protokol sırasına göre anıta çelenklerin konmasıyla başlayan törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Daha sonra gün dolayısıyla konuşmalar yapıldı.

Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, törendeki konuşmasında, denizciliğe gereken önemin gösterilmesinin gerekliliğine vurgu yaparak, denizcilik faaliyetlerinin Türkiye Cumhuriyeti’nde olduğu gibi Mavi Vatan’da da çok büyük öneme sahip olduğuna işaret etti.

Töre, denizlerde hakimiyetin önemine işaret ederek, denizcilik faaliyetlerinin gelecekte hem ticaret hem de askeri açıdan çok daha güçlü hale geleceğine inancını dile getirdi. Zorlu Töre, denizcilikte yaşamını yitiren tüm denizcileri de saygı ve rahmetle andı.

Sahil Güvenlik Gazimağusa Grup Komutanlığı’ndan Piyade Deniz Üsteğmen Atilla Abdurrahim Çavuşoğlu ise konuşmasında,  deniz hukukunda kabotajın bir devletin kendi kıyıları boyunca limanları arasında yaptığı ticaret ya da deniz seferlerinin tümü olduğunu kaydetti.

GİRNE'DEKİ TÖREN

Girne Ramadan Cemil Meydanı’ndaki Atatürk Büstü önünde yer alan tören de, Atatürk Büstü’ne çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşma yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen İbrahim Çengel, Kabotaj Kanunu’nun, Kurtuluş Savaşı’nın denizlerde kazanılan zaferi olduğunu vurgulayarak, Türk denizcilerinin Mavi Vatan’da Türk ulusunun haklarını korumaktan uluslararası denizlerde ve limanlarda Türkiye ve KKTC bayraklarını dalgalandırmaktan ekonomi, sanayi ve vatan savunmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar