Kaleburnu'na müze açılıyor

12 Ağustos 2024

Güncelleme: 12 Ağustos 2024

A
A

Kaleburnu Kral Mezarları’nda yapılan kazı çalışmalarında elde edilen eserler, "yerinde sergileme" özelliğine sahip müze ile aynı yerde sergilenecek.

ZgotmplZ

Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kaleburnu Kral Mezarları’nda yapılan kazı çalışmalarında elde edilen eserlerle bölgeye yapılması planlanan ve "Kıbrıs'ta ilk" olacağı belirtilen, "yerinde sergileme" özelliğine sahip müze ile ilgili bilgi almak üzere Kaleburnu kazı alanını ziyaret etti.

Ziyarette Bakanlık Müsteşarı Serhan Aktuç, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Ziba ve Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi Proje Başkanı Doç. Dr. Bülent Kızılduman da hazır bulundu.

Ataoğlu, kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek bulunan eserler hakkında bilgi aldı. Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile DAÜ iş birliğinde yürütülen proje kapsamında gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkan çanak, çömlek, tunç eserler, insan iskeletleri ve yünü işlerken kullanılan ağırşak gibi aletlerden oluşan eserlerin sergilenmesi için oluşturulması planlanan müze için de incelemelerde bulundu.

Ataoğlu, "Kıbrıs’ta bir ilk" olacağını belirttiği, çağdaş müzecilik kapsamında ve uluslararası tüzük ve uygulamalar çerçevesinde “yerinde sergileme” özelliğine sahip müzenin projesi hakkında bilgi aldı. Müze, “Müzede Eğitim” kavramıyla okul öncesi çocuklardan yetişkinlere kadar uzanacak yaş aralığında çalışmaların yapılacağı bir uygulama araştırma birimine de sahip olacak.

ATAOĞLU: YAPILAN ÇALIŞMALAR GELECEK KUŞAKLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Ataoğlu, kültür varlıklarının sürdürülebilir bir yapı içerisinde gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkati çekerek, “Yapılan çalışmalar bizler için, gelecek kuşaklar için çok önemlidir. Bu yönde gerekli çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.” dedi. Ataoğlu, kazı çalışmalarındaki özverili çalışmaları için Doç. Dr. Bülent Kızılduman ve teknik ekibine, ayrıca kazı projesine desteklerinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi (KEİ) yetkililerine teşekkür etti.

KIZILDUMAN: BÖLGEDEKİ ZENGİN KÜLTÜR VARLIKLARI DİKKATE DEĞER

Proje Başkanı Doç. Dr. Bülent Kızılduman, proje kapsamında yürütülen yüzey araştırması ve kazı çalışmalarına desteklerinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti KEİ ofisine teşekkürlerini iletti. Kızılduman, bölgedeki zengin kültür varlıklarının, Neolitik Dönem öncesinden Osmanlı Dönemi sonuna kadar, dikkate değer olduğunu vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar