Kalıntılarına ulaşılan kayıp sayısı 1700'ü aştı

8 Nisan 2025

Güncelleme: 8 Nisan 2025

A
A

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, 2006 yılından bu yana, bin 704 kayba ait kalıntılara ulaştığı belirtildi.

ZgotmplZ KŞK Arşiv

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) Kıbrıs Rum üyesi Leonidas Pantelidis, kayıplar ve komitenin çalışmaları konusunda Rum basınına açıklama yaptı.

Pantelidis, 2006’dan bu yana 1700’ün üzerinde kazının yapıldığını, bin 700 kişiye denk gelen kayıp kalıntılarının tespit edildiğini ve 1268 kişinin kimlik tespitinin yapıldığını belirtti.

Pantelidis, kimliği tespit edilen 1268 kişiden 1053’nün kayıplar listesi, geriye kalanların ise hayatını kaybedenler ve 126 kişilik listeyle alakalı olduğunu ifade etti.

EŞ ZAMANLI 9 KAZI SÜRÜYOR

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bugün yürüttüğü çalışmalardan da söz eden Pantelidis, KŞK’nin her iki toplumdan 8 arkeolog ekibiyle çalıştığını, 100’ü aşkın Kıbrıslı Türk ve Rum uzmanı istihdam ettiğini belirtti.

Pantelidis, ekiplerin şu an “Sisklipos” (Akçiçek), “Ayia İrini”, “Kaputi” (Kalkanlı), Trahona (askeri bölge), Lapta, “Aşşa” (Paşaköy), Makedonitissa,  Ay.Demet (Metehan) ve ELDİK kışlası yanında araştırmalar yaptığını ifade etti.

Programın bütçesinin yılda yaklaşık 4 milyon euro olduğunu ifade eden Pantelidis, bu paranın büyük bir miktarının AB kaynaklı olduğunu ikinci büyük katkının ise Rum Yönetimi’nden geldiğini söyledi.  

Savunma Bakanlığı Genel Müdürü Anna Aristotelus, kayıplarla ilgili olayların yüzde 49’dan fazlasının bugüne kadar hâlâ askıda olduğunu belirtti.

Aristotelus, 1963/64 iki toplumlu çatışmalarda kaybolan 44 kişiden, 3’nün Yunanlı olduğu 17 kişinin kimliğinin tespit edildiğini, başka birinin de kimliğinin belirlenmediğini ifade etti.

Politis gazetesine göre Aristotelus, iki yıl içerisinde, Rum Yönetimi’nin 15 kimlik tespitini ileriye götürdüğünü, çoğunun da ELDİK Yunan askerleriyle ilgili olduğunu belirtti.

KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ VE KAZILAR

Birleşmiş Milletler’in (BM) himayesinde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasındaki anlaşmaya göre Nisan 1981 yılında kuruldu. Komitede Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve BM üyesi olacak şekilde üç üye görev yapıyor ve kararlar oybirliği ile alınıyor. Üyeler her iki toplumun Cumhurbaşkanları tarafından atanıyor ve doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı çalışıyor. Komitenin mevcut üyeleri; Kıbrıslı Türk üye Hakkı Müftüzade, Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelidis ve BM üyesi Pierre Gentile’den oluşuyor.

Ayrıca, KŞK ada genelinde kazı yapan ve KŞK Antropoloji Laboratuvarı’nda kalıntılar üzerinde antropolojik ve genetik analizler yapan 100'den fazla Kıbrıslı arkeolog, antropolog ve genetikçilerden oluşan iki toplumlu adli ekibi istihdam ediyor.

Üzerinde mutabık kalınan 2002 (492 Kıbrıslı Türk ve 1510 Kıbrıslı Rum) kayıp şahıs bulunuyor.

KŞK’nin amacı, 1963’den 1964’e toplumlararası çatışmalar sırasında ve 1974 olayları sırasında kaybolan 2002 kişiyi bulmak, tanımlamak, kimliklendirmek ve ailelerine iade etmek.

2008 yılı itibarıyla başlayan kazı çalışmalarını günümüzde Kuzey’de eş zamanlı toplam 9 kazı ekibi sürdürüyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi verilerine göre, 30 Kasım 2024 itibarıyla kayıp 2002 kişiden 1704'üne ulaşıldı. Kalıntılarına ulaşılan kişilerden 1268'i kimliklendirildi. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir