Kayıp Şahıslar Komitesi'nin yeni üyesi göreve başladı

27 Eylül 2024

Güncelleme: 27 Eylül 2024

A
A

Kayıp Şahıslar Komitesi'nin üçüncü üyesi Pierre Gentile göreve başladı.

ZgotmplZ

Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP), Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) üçüncü üyesi Pierre Gentile’nin göreve başladığını bildirdi.

Barış Gücü'nden yapılan yazılı açıklamada, İsviçreli Gentile’nin BM’ye katılmadan önce, Mültecilerin Entegrasyonu Sosyal Merkezi (CSIR) Direktörlüğü yaptığı, Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nde görev aldığı, Merkezi Takip Teşkilatının Koruma Bölümü Başkanlığını ve “Tehlike Altındaki Sağlık” projesinde Proje Yöneticiliği yaptığı belirtildi.

Açıklamada, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın, Gentile’yi karşılaması sırasında, KŞK'nın, çalışmalarıyla, geçmişin belirsizliklerini ortadan kaldırmasına ve iki toplum arasındaki iyi iş birliğini göstermesine vurgu yaparak bu çalışmalardan övgüyle bahsettiğine yer verildi.

Gentile, Ağustos 2023’te görev süresi dolan Paul Henri Arni’nin yerine üçüncü üye olarak atanmıştı.

KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ VE KAZILAR

Birleşmiş Milletler’in (BM) himayesinde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasındaki anlaşmaya göre Nisan 1981 yılında kuruldu. Komitede Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve BM üyesi olacak şekilde üç üye görev yapıyor ve kararlar oybirliği ile alınıyor. Üyeler her iki toplumun Cumhurbaşkanları tarafından atanıyor ve doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı çalışıyor. Komitenin mevcut üyeleri; Kıbrıslı Türk üye Hakkı Müftüzade, Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelides ve BM üyesi Bruce Koepke’den oluşuyor.

Ayrıca, KŞK ada genelinde kazı yapan ve KŞK Antropoloji Laboratuvarı’nda kalıntılar üzerinde antropolojik ve genetik analizler yapan 60'tan fazla Kıbrıslı arkeolog, antropolog ve genetikçilerden oluşan iki toplumlu adli ekibi istihdam ediyor.

Üzerinde mutabık kalınan 2002 (492 Kıbrıslı Türk ve 1510 Kıbrıslı Rum) kayıp şahıs bulunuyor.

KŞK’nin amacı, 1963’den 1964’e toplumlararası çatışmalar sırasında ve 1974 olayları sırasında kaybolan 2002 kişiyi bulmak, tanımlamak, kimliklendirmek ve ailelerine iade etmek.

2008 yılı itibarıyla başlayan kazı çalışmalarını günümüzde Kuzey’de eş zamanlı toplam 7 kazı ekibi sürdürüyor.

Kazı listesinde hazırda kazılmayı bekleyen 83 konumla birlikte halen analizleri ve çalışmaları devam eden yaklaşık 100 konum bulunuyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi verilerine göre, 31 Temmuz 2024 itibarıyla kayıp 2002 kişiden 1196'sıne ulaşıldı. Kalıntılarına ulaşılan 1196 kişiden 1051'i kimliklendirildi. Kalıntısı bulunan 145'inin henüz kimlikleri belli değil.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar