Kıbrıs'ta her an meydana gelebilecek bir depreme karşı hazırlıklı olunmalı

17 Ağustos 2024

A
A

İnşaat Mühendisleri Odası, vatandaşlara her an meydana gelebilecek bir depreme karşı hazırlıklı olmaları uyarısı yaptı.

ZgotmplZ Pixabay

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), 17 Ağustos 1999’da Türkiye’nin Kocaeli Gölcük bölgelerinde meydana gelen ve 20 binden insanın hayatını kaybettiği depremin 25’inci yıl dönümünde yaptığı açıklamada, vatandaşlara ve devlete uyarılarda bulundu.

İMO açıklamasında, dünyanın yenilenme sürecinde afetler meydana geldiğine işaret edilerek Kıbrıs adasının, Akdeniz-Himalaya kuşağında yer alması nedeniyle tarih boyunca pek çok depreme sahne olduğu ve bu depremlerin sonlanmadığı, devam edeceği kaydedildi ve “Bu nedenle ülke olarak depremleri daha yakından tanımak ve bu gerçekle yaşamaya alışmak zorundayız.” denildi.

İNŞAAT SÜREÇLERİNİN HER AŞAMASINDA DENETİM

Ülkedeki yüksek deprem riski nedeniyle, inşa edilen yapıların "Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik" esaslarına göre depreme dayanıklı olarak tasarlandığı ancak bu tasarımın sahada doğru şekilde uygulanması ve yapı denetiminin hayati önem taşıdığı vurgulanan açıklamada, inşaat süreçlerini her aşamasının denetiminin sağlanması istendi.

VATANDAŞA VE DEVLETE UYARILAR

İMO açıklamasında, afetlere hazırlıksız yakalanmamak, can ve mal kayıplarını en aza indirmek için bireysel ve kurumsal düzeyde herkesin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.

“Bugün, bu acı gerçeklerle yüzleşerek, gelecekte yaşanabilecek felaketlerde aynı acıları tekrar yaşamamak adına çok daha ciddi adımlar atmamız gerektiği ortadadır.” denilen açıklamada, vatandaşlara ve devlete şu uyarılar yapıldı:

“Vatandaşlarımızı, her an meydana gelebilecek bir depreme karşı hazırlıklı olmaları, binalarının güvenliğini sorgulamaları ve yetkili kurumlarca yapılan uyarılara mutlaka uymaları konusunda bir kez daha uyarıyoruz.

Devletimize ise bir an önce hızlı tarama, ileri tetkik ve güçlendirme çalışmalarının okullardan sonra sırası ile hastaneler, kamu binaları, sosyal konutlar ve özel konutlara kadar genişletilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Bu süreçte her gecikme, can kaybını artırabilecek ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde, bizleri bekleyen felaketin boyutları çok daha büyük olabilir. Bu durum, hepimizin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini zorunlu kılmaktadır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar