KTSO'dan muhaceret affına şartlı onay

11 Haziran 2024

Güncelleme: 11 Haziran 2024

A
A

KTSO, Muhaceret Af Yasası olarak bilinen tasarının amacından saptığını, yasa dışı göçü teşvik ettiğini savunarak; tasarıyı, sadece ön izinle gelip işveren kusuruyla kaçak duruma düşenlerle sınırlı kalmak koşuluyla kabul ettiklerini açıkladı.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), kamuoyunda “Muhaceret Af Yasası” olarak bilindiği ifade edilen “Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasa Tasarısı”na şartlı “evet” dediklerini ve yasaya temkinli yaklaştıklarını bildirdi.

Odadan yapılan açıklamada, “Yabancılar ve Muhaceret Af Yasa Tasarısı”nın bu hali ile yasallaşmasının çok sayıda olumsuzluk doğuracağı görüşü ifade edildi.

"YALNIZ ÖN İZİNLE GELEREK KAÇAĞA DÜŞENLERİ KAPSAMALI"

Bu nedenle, mutlaka değişiklik yapılarak, sadece “ön izinle” ülkeye gelen, ancak işverenlerinin “kusuru” nedeniyle kaçak duruma düşenleri kapsayacak şekilde son kez olarak düzenlenmesinin en doğrusu olacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İlgili yasanın uygulama süreci boyunca ülkeye ön izinle çalışan getirilmesinin çok özel durumlar ve özellikli iş kolları haricinde sınırlanması gerekmektedir. Yabancılar ve muhaceret konularında af çıkarılması, bir ülkenin çeşitli sebeplerle yasa dışı veya düzensiz olarak ülkede bulunan yabancıların statülerini yasal hale getirmek için aldığı bir tedbirdir. Bunu KTSO olarak anlayışla karşılamaktayız. Ancak, söz konusu yasa tasarısı bu hali ile bu amaçtan sapmış durumdadır.

Bu tür af uygulamaları bakımından ülkemizin maalesef inandırıcılığı kalmamıştır. Sürekli olarak ve deyim yerindeyse her yıl benzer af yasaları yaparak, hem gelecekte daha fazla yasa dışı göçü teşvik eden bir algı yaratılarak insanların af umuduyla yasa dışı yollarla ülkeye girmeye çalışmalarına yol açacaktır. Ayrıca, yasal sorumluluklarını bir tamam yerine getirenlerle, yasal sorumluluklarını yerine getirmeyenler arasında adaletsizlik hissi yaratarak adalet algısını zayıflatacaktır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar