Kürşat'tan Türk Devleri'ne spor ambargosunu kaldırın çağrısı

5 Haziran 2024

A
A

TÜRKPA'nın Genç Parlamenterler Grubu toplantısında konuşan CTP Milletvekili Fide Kürşat, gençlerin sorunlarını ve spor ambargosunu gündeme getirdi. Kürşat, Kıbrıs Türk gençlerine sporla el uzatmanın ve önlerinin açılması çağrısında bulundu.

ZgotmplZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fide Kürşat, Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de düzenlenen Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) bünyesinde gerçekleşen Genç Parlamenterler Grubu toplantısında Cumhuriyet Meclisi’ni temsilen konuşma yaptı.

Azerbaycan Milli Meclisi Karabağ Salonu’nda düzenlenen ve “TÜRKPA Üyesi Ülke Gençlerinin Fiziksel ve Ruhsal Sağlık Sorunları” ana temalı toplantıda konuşan Kürşat, katılımcı ülkelere hitap etti.

GENÇLERİN SAĞLIK SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Kürşat, gençlerin toplumların geleceği ve en değerli varlıkları olduğunu vurgulayarak, onların sağlık sorunlarının toplumun geleceğini şekillendiren önemli meseleler olduğunu belirtti. Modern yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının gençler arasında obezite ve beslenme bozukluklarına yol açtığını, bunun tüm dünyada kronik bir sorun haline geldiğini ifade etti. Kırsal bölgelerde sağlık hizmetlerine erişimin sınırlı olmasının, gençlerin fiziksel sağlık sorunlarının yeterince tedavi edilememesine neden olduğunu, şehirlerde ise çevresel faktörlerin daha fazla sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Kürşat, ekonomik zorluklar, eğitim ve iş bulma konusundaki belirsizlikler gibi faktörlerin gençlerde depresyon ve anksiyete gibi ruhsal sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti. Eğitimdeki yoğun rekabet, aile beklentileri ve sosyal medyanın yarattığı baskıların gençler arasında strese neden olduğunu da ekledi.

MADDE BAĞIMLILIĞI VE DİJİTAL DÜNYA

Bazı bölgelerde madde bağımlılığının gençler için en önemli sorunlardan biri olduğunu ve bu konuda yetersiz politikaların bu yarayı derinleştirdiğini dile getiren Kürşat, dijital dünyanın gençleri yüz yüze iletişimden uzaklaştırarak sosyal izolasyona sebep olduğunu vurguladı.

GENÇLERE YÖNELİK SOSYAL PROGRAMLAR

Kürşat, gençlerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarını koruyabilmek için sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik etmeli, sağlık hizmetlerine erişimi artırmalı ve ruhsal sağlık desteğini yaygınlaştırmalıyız diyerek, eğitim kurumları ve toplumsal alanlarda gençlerin sağlık bilincini artıracak programlar uygulamanın önemine değindi. Gençlerin sağlık sorunlarını çözmenin, güçlü bir gelecek inşa etmek anlamına geldiğini belirtti.

KIBRIS SORUNU VE GENÇLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Kürşat, TÜRKPA üyesi ülkelerden farklı olarak KKTC’de, Kıbrıs sorunundaki çözümsüzlük nedeniyle gençlerin geleceği konusunda belirsizlik, umutsuzluk duygusu ve göç sorunlarının bir gerçek olduğunu belirtti. Bu belirsiz ortamda gençlerin geleceğini doğup büyüdükleri topraklarda göremediklerine işaret etti. Kalıcı bir çözümün olmaması nedeniyle siyasi, sosyal ve ekonomik anlamda izolasyon yaşandığını ve bu durumun gençlerin geleceğe dair büyük kaygılar yaşamasına neden olduğunu vurguladı.

SPOR AMBARGOSU VE GENÇ SPORCULARIN DURUMU

Kürşat, Kıbrıs Türk gençlerinin uluslararası spor müsabakalarına katılamadığını ve bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu belirtti. Çok başarılı ve yetenekli genç sporcuların Türkiye Cumhuriyeti ya da 'Kıbrıs Cumhuriyeti' takımlarında yer almak zorunda kaldığını ifade etti. Yıllardır gençlerin spor ambargosu altında ezildiğini belirterek, siyasetten sporu arındırma çağrısında bulundu. Kıbrıs Türk gençlerine sporla el uzatmanın ve onların önünü açmanın önemini vurguladı.

Kürşat, “Bizler, kendimiz için değil, geleceğimizin yapı taşları olan gençlerimiz için çalışmaktayız.” diyerek sözlerini tamamladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar