Lefke STÖ Platformu: Adalet yerine gelene dek, konunun takipçisiyiz

22 Haziran 2024

Güncelleme: 23 Haziran 2024

A
A

Lefke'deki STÖ'ler, trafik kazalarına dikkat çekmek ve yetkilileri göreve davet etmek amacıyla Gemikonağı'nda eylem yaptı. STÖ'ler, ölümlü kazaların önüne geçilmesi için olayın takipçisi olacaklarını açıkladı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi - Aslı Kabo

Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) Platformu ülkede ve bölgede meydana gelen trafik kazalarına dikkat çekmek için bugün eylem ve basın açıklaması yaptı.

"TEDBİRLERİN ALINMASININ TAKİPÇİSİYİZ"

STÖ’lerin açıklamasında, kazalar sonucu oluşan hukuksal sürecin adil bir şekilde işlemesini sağlamak için toplanıldığı belirtilerek, sembol olarak Naveed üzerinden başlatılan eylemin, aslında bütün Kıbrıs’ta gençlerin sorumsuzca adeta cinayete kurban gitmesinin bir an önce önüne geçilmesi için yapıldığı ve gerekli tedbirlerin alınmasının takipçisi olacakları ifade edildi.

"EYLEME DEVAM EDECEĞİZ"

Polis Basın Subaylığı’nın Naveed’in ölümüne neden olan sürücüye ilişkin bugünkü açıklamasının, yaptıkları toplantının ilk çıktısının olduğunun belirtildiği açıklamada, Lefke bölgesi STÖ’lerinin başta Naveed’in ölümünü protesto etmek ve bunu sürekli gündemde tutmak için, ayrıca konunun adil bir şekilde ortaya çıkarılıp, suçlunun yargılanmasını sağlayana kadar, yönetimde alacakları kararla her ay eylemlerine devam edeceklerini ifade etti.

"DİĞER AİLELERİN DE YANINDAYIZ"

Bu olayın burada kapanmayacağının kaydedildiği açıklamada, yalnız bu davanın değil, diğer kazaların da dava sürecinin öne çıkarılacağını, düzenli bir şekilde ailelerin ve halkın bilgisine gelmesini sağlayacaklarını kaydederek, ailelerin her zaman yanlarında oldukları vurgulandı.

STÖ’ler, bu olayın ilk olmadığını, gerekli tedbir alınmazsa son da olmayacağını ifade ederek, herkesin sorumluluğunu idrak etmesi gerektiğini kaydetti.

Açıklamada, KKTC devleti ve hükümetinin burayı öğrenci- üniversite adası olarak ilan etmesinin altının boş olduğunu, öğrencilerin güvenliğini, refahını sağlayacak düzenin kurulması gerektiği belirtilerek, yabancı öğrencilerin ayrıca kendilerine suçlu muamelesi yapıldığını söylediklerini ve hukuksal konularda gönüllüler olmasa tercümanlarının bile olmadığı ifade edildi.

DESTEK VERMEDİKLERİ GEREKÇESİYLE SİYASİLERİ KINADILAR

STÖ’lerin sorunlar çözüme ulaşana dek kurumların takipçisi olacağını ve olayın peşini bırakmayacakları kaydedilerek, sosyal medyada eleştiriler yapan, ancak eylemlerine destek vermeyen siyasileri kınadıkları belirtildi.

"SORUN LEFKE'NİN TAM ANLAMIYLA İLÇE OLAMAMASI"

Felaketlerin sebebi olarak Lefke’nin tam anlamıyla ilçe olmaması ve Lefke’de polis müdürlüğünün bulunmamasının gösterildiği açıklamada, bulundukları yerdeki yolun deniz tarafına bariyer konulması, araçların park etmesinin önlenmesi, ışıklı yaya geçidi, iki bölgede radar gerektiği de ifade edildi.

ADALET VE ALTYAPI

STÖ’ler, olayın iki boyutundan en önemlisinin adalet olduğunu belirterek, yasalar önünde suç işleyenlerin ceza alması gerektiğini, alkollü sürücünün hiçbir suçu olmadan bankta oturan insanın ölümüne neden olmasının bir cinayet olduğunu kaydetti.

İkinci boyutun da altyapı olduğuna dikkat çekilen ve “Deniz kenarına bir bariyer çekmek zor olmamalıydı” denilen açıklamada, bölgede daha önceki ölümlü kazalar sonrası bariyer konduğu hatırlatıldı ve kazalar olmadan tedbirlerin alınması istendi.

NE OLMUŞTU?

Gemikonağı’nda 15 Haziran gecesi meydana gelen trafik kazasında, alkollü olduğu belirlenen TSK askeri Mehmet Eren Erdoğan’ın yönetimindeki araç, deniz kenarında oturan Naveed Akbar’a çarparak çoklu kırıklar ve iç kanama sonucu ölümüne neden olmuş, Mehmet Eren Erdoğan serbest bırakılarak Doğancı köyündeki birliğine teslim edilmişti.

Polis Genel Müdürlüğü de bugün yaptığı açıklamada; zanlının tahkikat dosyasının ivedilikle hazırlanarak, 20 Haziran 2024 tarihinde ilgili merciler üzerinden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiğini belirtmiş, "Kazaya sebep olan araç sürücüsü Türkiye’de halen tutuklu bulunmakta olup, ilgili makamlar arasında sürece ilişkin gerekli bilgi alışverişi yapılacak." denilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar