Lefke'nin nüfusu ikiye katlandı, sorunlar hızla arttı! Başkan Kaya ve vatandaşlar konuştu...
3 Kasım 2024
Güncelleme: 4 Kasım 2024
Lefke’nin resmi nüfusu yaklaşık 15 bin civarında. Devlet bütçesinden bu sayıya göre pay ayrılıyor. LAÜ ile birlikte 30 bin kişiye ulaşan Lefke'ye hizmet etmekte ciddi mali zorluklarla karşılaşılıyor. Belediye Başkanı Aziz Kaya MYK Haber'e konuştu.
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Lefke’nin hızla artan nüfusunun getirdiği sorunlara ve Lefke Avrupa Üniversitesi’nin (LAÜ) bölgedeki etkisine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ve aralarında eski Belediye Başkanı Mehmet Zafer'in de bulunduğu bazı vatandaşlar MYK Haber'den M. İrşad Esen'e konuştu.
Kaya, Lefke’nin resmi nüfusunun yaklaşık 15 bin civarında olduğunu ve devlet bütçesinden belediyeye ayrılan payın da bu nüfusa göre belirlendiğini belirtti. Ancak LAÜ’nün her yıl artan öğrenci sayısı ve çalışan nüfusuyla birlikte Lefke'nin gerçek nüfusunun 30 bin kişiye ulaştığını vurgulayan Kaya, belediyenin bu genişleyen nüfusa hizmet etmekte ciddi mali zorluklarla karşılaştığını ifade etti.
NÜFUS ARTIŞI VE BELEDİYEYE ETKİLERİ
Kaya, Lefke Belediyesi’nin devlet katkı payının %10’a çıkarılması yönünde çalışmalar yürütüldüğünü, fakat bu düzenlemenin henüz hayata geçmediğini dile getirdi. Türkiye’de belediyelerin yerel nüfusa göre %12.5 oranında devlet katkısı aldığını belirten Kaya, Kuzey Kıbrıs’ta ise bu oranın %9.25 olduğunu ve bu oranın artırılması gerektiğini ifade etti.
Kaya, nüfus artışının belediyeye olan etkilerini şöyle detaylandırdı:
''Lefke’nin nüfusu 13 bin olarak kabul edilip ödeneğimiz ona göre hesaplanıyor. Ancak LAÜ’deki öğrenci nüfusu ve çalışmak için gelen işçilerle birlikte 25 bin kişilik bir topluluğa hizmet vermek zorunda kalıyoruz. Bu, belediyemiz için büyük bir yük. Su, çevre ve altyapı gibi konularda bu yıl su kaynaklarımızın yetersizliği sebebiyle sıkıntı yaşadık ve dönüşümlü su vermek zorunda kaldık.''
ÖĞRENCİLERDEN BELEDİYE İÇİN KATKI TALEBİ
Kaya, Lefke Avrupa Üniversitesi’nin bölgeye ekonomik katkısının büyük olduğunu ancak artan öğrenci nüfusuyla belediyenin yükünün de arttığını belirtti. Özellikle temizlik ve altyapı masraflarının artmasına rağmen bu hizmetlerin sürdürülebilirliği konusunda destek alamadıklarını ifade eden Kaya, öğrenci başına belediyeye katkı sağlanması yönünde bir düzenleme yapılabileceğini önerdi.
Kaya, “Üniversitemiz bölge için önemli bir değer. Ancak öğrenci sayısı her yıl artarken, belediye olarak hizmet kapasitemiz zorlanıyor. Bu konuda bir çözüm düşünülmeli. Öğrenci başına belediyeye bir bedel ödenmesi sağlanabilir ve belediyemizin bu fonu doğrudan altyapı hizmetlerine aktarması sağlanabilir.” dedi.
CMC BAKIR MADENİ SORUNU
Aziz Kaya, Lefke’deki çevresel sorunların başında CMC Bakır Madeni atıklarının geldiğini belirtti ve madenin kaldırılmasıyla ilgili olarak yıllardır bir ilerleme kaydedilemediğini söyledi. Çeşitli çözüm önerileri gündeme getirilmesine rağmen, hiçbirinin uygulamaya geçirilmediğini ve şu anda hükümetin bu konuda bir çalışmasının olmadığını ifade etti. Kaya, en akla yakın çözümün, madenin atıklarının bölgeden taşınarak rehabilite edilmesi olduğunu belirtti. Güney Kıbrıs’taki Helenic Mines şirketinin madene talip olduğunu ancak bu konuda da herhangi bir sonuç alınamadığını ekledi.
Kaya, “CMC bölgesindeki atıkların taşınarak bu alanın rehabilite edilmesi en mantıklı çözüm olarak görünüyor. 2000 dönümlük bir alanın temizlenmesi için gerekli fon birikiminde ciddi bir katkı gerekiyor. Çevresel ve kamu sağlığı açısından büyük sorun yaratan bu atıkların bir an önce kaldırılması gerekiyor.” dedi.
SU SIKINTISI VE GEÇİTKÖY BARAJI PROJESİ
Lefke’nin en temel sorunlarından birinin su temini olduğunu belirten Kaya, Geçitköy Barajı’ndan Lefke’ye su getirilmesi projesinin tamamlanmasının uzun vadeli bir çözüm sağlayabileceğini ancak projenin kısa vadede bitmesinin zor olduğunu söyledi.
Kaya, belediyenin su ihtiyacını karşılamak için yerel kuyuları kullanmaya devam ettiklerini belirtti:
“Geçitköy Barajı’ndan gelecek suyun Lefke’ye ulaşması planlanıyor ancak bu proje kısa vadede tamamlanabilecek gibi görünmüyor. Bu nedenle kendi kuyularımızdan su sağlamaya çalışıyoruz. Artan nüfusun su ihtiyacı nedeniyle su kaynaklarımız yetersiz kalıyor. Su sıkıntısını azaltmak için dönüşümlü su verme yoluna gidiyoruz.”
ALTYAPI VE ÇEVRE PROJELERİ
Lefke Belediyesi, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için sahil alanında yürüyüş yolları ve oturma alanları gibi projeler planlıyor. Ancak bu projeler için gereken mali desteği sağlayamadıklarını belirten Kaya, hem Türkiye’den hem de Avrupa Birliği’nden mali destek arayışında olduklarını belirtti. Özellikle sahil bölgelerinde artan nüfusun oluşturduğu çevresel tahribatların da belediyeyi zorladığını ekleyen Kaya, Lefke’nin altyapı projelerinin sürdürülebilirliği için dış kaynak arayışlarının devam ettiğini belirtti.
YEŞİLIRMAK SINIR KAPISI’NIN EKONOMİK ETKİSİ
Yeşilırmak Sınır Kapısı'nın Lefke ekonomisine katkıda bulunduğunu belirten Kaya, özellikle Rum köylerinden gelen ziyaretçilerin Lefke'de alışveriş yaparak bölge ekonomisini desteklediğini ifade etti. Ancak Kuzey Kıbrıs'taki fiyatların artması nedeniyle bu alışverişlerde de bir azalma yaşandığını belirten Kaya, Yeşilırmak Sınır Kapısı'nın daha etkin kullanılabilmesi için çeşitli düzenlemeler yapılabileceğini söyledi.
VATANDAŞLARIN GÖRÜŞLERİ VE SORUNLAR
Vatandaşlar, Lefke Avrupa Üniversitesi’nin bölge ekonomisine olumlu katkı sağladığını, ancak bunun belediyeye ek bir yük getirdiğini düşünüyor. Bu yüklerin başında konut yetersizliği, su sıkıntısı, çevre kirliliği ve altyapı eksiklikleri geliyor. Üniversitenin büyümesiyle birlikte bölgede düzensiz bir büyüme yaşandığını ifade eden vatandaşlar, belediyenin bu talepleri karşılamada zorlandığını belirtiyor. Merkezi yönetimin Lefke Belediyesi'ne ek bütçe ve kaynak sağlaması gerektiği yönünde bir fikir birliği bulunuyor.
Vatandaş 1: Üniversitenin Lefke için önemli bir kazanç olduğunu söylese de, bölgeye daha büyük yurtlar yapılması gerektiğini ve bu şekilde bölge halkının ekonomik anlamda daha fazla yararlanabileceğini ifade etti. Su sıkıntısı ve çevre kirliliği gibi sorunlara da değinen vatandaş, Geçitköy Barajı'ndan gelecek su projesinin tamamlanması durumunda su sorunlarının çözüleceğini belirtti. Ayrıca, öğrencilerin deniz kenarında çevreyi kirlettiğinden ve vandalizm yaptığından şikayet etti; belediyenin bu konuda önlem alması gerektiğini vurguladı.
Vatandaş 2: Belediyede temizlik görevlisi olarak çalıştığını söyleyen vatandaş, Lefke'deki çevre kirliliğinin önemli bir sorun olduğunu, kültür ve eğitim eksikliğinden kaynaklandığını ifade etti. Yeterli sayıda çöp konteyneri olmasına rağmen çöplerin sokaklara atıldığını belirten vatandaş, bunun temizlenmesinin belediyeye aşırı mali yük getirdiğini söyledi. Ayrıca, turistik bölgelerde bu görüntünün olumsuz bir izlenim bıraktığını ve çöpleri atan kişilere cezai işlem uygulanmasının caydırıcı olacağını düşündüğünü ekledi.
Vatandaş 3: Belediye başkanının çalışkan olduğunu, fakat merkezi yönetimden Lefke'ye daha fazla destek verilmesi gerektiğini söyledi. Artan öğrenci sayısıyla birlikte konut sorununun ortaya çıktığını, bölgenin plansız ve dengesiz bir şekilde büyüdüğünü belirtti. Lefke'nin daha fazla yeşil alan ve sahil yürüyüş parkurlarına ihtiyaç duyduğunu ifade eden vatandaş, üniversitenin büyümesiyle devletin de bu büyümeyi desteklemesi gerektiğini savundu.
ESKİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET ZAFER
1990-2014 yılları arasında 24 yıl boyunca aralıksız 6 dönem Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Zafer, Lefke'deki hizmetlerden memnun olmadığını belirtti. Eski Belediye Başkanı Zafer temizlik ve sokak köpekleri gibi sorunlara dikkat çekti. Ayrıca, bölgede kanalizasyon sorunu olduğunu, belediye başkanı olduğu dönemde belirli bir bölgeye arıtma tesisi kurarak çözüm getirdiğini, ancak Lefke'nin genelinde bu altyapının yetersiz olduğunu söyledi. Avrupa Birliği’nden sağlanması planlanan bir fonun, dönemin iktidarı tarafından Gönyeli'ye aktarıldığını ve Lefke'nin bu kaynaktan mahrum kaldığını belirtti. Üniversitenin bölgeye ekonomik anlamda büyük katkı sağladığını kabul etmekle birlikte, çevreye zarar veren eski maden CMC'nin de Lefke’nin altyapısına geçmişte katkılar yaptığını vurguladı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar