Lefkoşa için hayati proje: Ana kanalizasyon hattı yenilenecek

13 Haziran 2024

Güncelleme: 13 Haziran 2024

A
A

Lefkoşa'da, Mehmet Akif ile Bedrettin Demirel Caddeleri ve Gültekin Şengör Sokak üzerindeki 38 yıllık kanalizasyon ana taşıyıcı hattı, 39 milyon TL'lik yatırım ile yenilenecek. Proje ile mevcut ev bağlantıları da standardize edilecek.

ZgotmplZ

Lefkoşa kanalizasyon şebekesinin eski ana taşıyıcı hattında (Trunk E) kritik durumdaki üç bölümün yenilenmesi için çalışmalara başlanıyor.

Nisan ayında imzalanan 4 milyon 500 bin euroluk (156 milyon TL) “Kısmi Hamitköy ve Dumlupınar Kanalizasyon Projesi” ardından, bugün de Avrupa Birliği finansmanıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülecek, “Lefkoşa Eski Ana Taşıyıcı Hattı Yenileme Projesi (Trunk E)" için LTB Mehmet Vahip Toplantı Salonu’nda imzalar atıldı. 

1986 yılında yapılmış ve artık kullanılamaz halde olan ana taşıyıcı hattın tamamının yenilenmesi için yapılacak projeye, UNDP adına UNDP Kıbrıs Direktörü Jakhongir Khaydarov ve ihaleyi alan müteahhit firma adına MBF Yapı İnşaat Ticaret A.Ş. temsilcisi Sercan Özkaraman imza koydu. 

İmza töreninde LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Destek Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Judit Rozsa ve UNDP Kıbrıs Direktörü Jakhongir Khaydarov da birer konuşma yaptı.

ROZSA: PROJENİN LEFKOŞA İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIDIĞININ FARKINDAYIZ

Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Destek Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Judit Rozsa yaptığı konuşmada, çok önemli bir sözleşmeye imza atıldığını, teknik zorluğu yüksek bu proje ile yıpranmış boruların yenileneceğini ifade etti. 

“Projenin şehrin işleyişi için hayati önem taşıdığının farkındayız. AB Komisyonu adına projeyi yürüten UNDP ile birlikte projenin ilk bacağının yaz aylarında tamamlanmasına gayret edilecektir. Kademeli bir şekilde yenilenmesi gereken boruların tümünün yenilenmesini en kısa sürede tamamlamak hedefi bulunuyor." diyen Rozsa, projede yer alan ve kısa sürede hazırlık süreçlerini tamamlayan herkese teşekkür etti.

HARMANCI: ŞEHRİN HEM BUGÜNÜ HEM DE GELECEĞİ AÇISINDAN HAYATİ BİR PROJEYE DAHA BAŞLIYORUZ

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, AB ve UNDP’yi evlerinde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını kaydederek tüm Lefkoşa’ya hizmet edecek bu zor projenin kendilerini şehrin hem bugünü hem de geleceği açısından mutlu etmekte olduğunun altını çizdi.

1980’lerde iki toplumlu projelerin öncülüğünü yapan bu proje kapsamındaki boruların yenilenmesinin şehrin altyapısını geleceğe hazırlayacağına vurgu yapan Harmancı, çalışmalar kapsamında boruların modern ve dayanıklı malzemelerle değiştirileceğini ve ev bağlantılarının standartlara uygun hale getirileceğini belirtti.

“Çok yoğun bir iş merkezinde yer alan projeden etkilenecek olan işyerleri ve bölge halkı ile birlikte, şehirde yaşayan herkese projenin önemini ve hayatlarını uzun süre boyunca nasıl geliştireceğini paydaşlarımızla aktaracağız." diyen Harmancı, projenin hayati önem taşıdığı için hızlı bir şekilde çözümlenmesini sağladıkları için AB ve UNDP’ye teşekkür etti.

KHAYDAROV: BU PROJE SADECE LEFKOŞA İÇİN DEĞİL, TÜM KIBRIS İÇİN ÖNEMLİ BİR PROJEDİR

UNDP Kıbrıs Direktörü Jakhongir Khaydarov da, “Proje, sağlıklı suya erişim ve hijyene erişim gibi BM Değerleri taşıyor. Bu proje sadece Lefkoşa için değil, tüm Kıbrıs için önemli bir projedir. Dereboyu başta olmak üzere, başkent Lefkoşa’da vakit geçirmekten keyif alan tüm Kıbrıslılar’ın hayatına dokunacaktır. Bu projeyi hazırlayan teknik ekiplere teşekkür ediyorum.” dedi.

PROJE HAKKINDA

Proje kapsamında Mehmet Akif Caddesi (Dereboyu) ile Bedrettin Demirel Caddesi ve Gültekin Şengör Sokak üzerindeki Kanalizasyon Ana Taşıyıcı Hattı’nda yenileme çalışmaları başlıyor.

Proje kapsamında hem ciddi hasarlar görüp zaman zaman çeşitli çevresel sorunlara da neden olan hattın boruları modern ve dayanıklı malzemelerle değiştirilerek uzun ömürlü ve güvenli bir altyapı oluşturulacak hem de mevcut ev bağlantıları yenilenip standartlara uygun hale getirilecek.

Yenileme çalışmalarının şehir içi, ara bölge ve Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi'ne kadar uzanan doğu bölümü olmak üzere üç bölümde yapılacağı ifade edilerek, çalışmaların 846 metre uzunluğundaki "Eski ana kanalizasyon taşıyıcı hattının" bulunduğu şehir içi bölümünde başlayacağı belirtildi.

Çalışmaların 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında yapılmasının planlandığı ifade edilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

“Bu alan Mehmet Akif Caddesi'nin (Dereboyu) Kumsal Parkı'nın başlangıcından alışveriş merkezinin sonuna (Gültekin Şengör Caddesi'ne dönüşe) kadar olan kısmını kapsıyor. Şehir içi bölümü için yapılan sözleşme yaklaşık 1 milyon euro tutarındadır. Bu aşama, acil önem taşıyan risklerin azaltılması ve Lefkoşa'nın atık su yönetim sisteminin kesintisiz çalışmasının sağlanması açısından kritik önem taşıyor.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir