Marketlerde yeni dönem: İşte "Dijital Etiket"e dahil edilen 79 ürün

11 Nisan 2025

Güncelleme: 11 Nisan 2025

A
A

Haksız kazancı önlemeyi hedefleyen "Dijital Etiket" ve "Dijital Karekod Sistemi" uygulaması, mayıs ayı başında hayata geçirilecek. Toplam 79 ürünü kapsayan bu sistem ile, piyasada haksız kazancın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

ZgotmplZ

Haksız kazancı önlemeyi hedefleyen "Mal ve Hizmetlerin Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri (Değişiklik) Tüzüğü" dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bakanlar Kurulu, Tüketicileri Koruma Yasası'nın 19'uncu maddesinin (3)'üncü fıkrasının verdiği yetkiye dayanarak tüzüğü onayladı.

Tüzük, "Dijital Etiket" ve "Dijital Karekod Sistemi" uygulamalarındaki düzenlemeleri içeriyor. 

Tüzük 2 Mayıs'tan itibaren uygulamaya konulacak.

Tüzük, Vergi Usul Yasası'nın 116'ncı maddesi uyarınca bilanço esasına göre defter tutan ve en az 5 çalışanı olan marketleri, perakende olarak satışa arz ettiği ve Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlayacağı malların takibi için mal listesini "Dijital Karekod Sistemi"nden almaya, eşleştirmelerini yapmaya ve gerekli olan veri akışını "Dijital Karekod Sistemi"ne aktarıp, bu sistemden basılacak "Dijital Etiket" ile teşhir ederek satışa sunmayı zorunlu kılıyor.

Bu zorunluluğa tabi marketleri, "Dijital Etiket" ve "Dijital Karekod Sistemi"nin gerekliliklerini yapmakla yükümlü kılan tüzükte, bakanlığın, "Dijital Etiket" ve "Dijital Karekod Sistemi" için gerekli olan mal veri aktarımı düzenlemelerini, teknik özelliklerini, şeklini ve boyutlarını genelge ile resmi internet sitesinde yayımlayacak.

DİJİTAL ETİKETE HANGİ ÜRÜN GRUPLARI GİRECEK?
  • Baklagiller ve paketli ürünler

Bulgur, kırmızı mercimek, kuru bakla, kuru böğrülce, kuru fasulye, makarna, nohut, pirinç, şehriye, yeşil mercimek

  • Balık ve et ürünleri

Balık (kabuklular ve yumuşakçalar hariç), kuzu (kemikli), kuzu (kemiksiz), tavuk eti (donmuş, taze, salamura vb.), tosun (kemikli), tosun (kemiksiz)

  • Çocuk ürünleri

Çocuk bezi, çocuk maması, çocuk sütü

  • Konserve ürünler

Bal, domates salçası, pekmez, reçel, tahin

  • Meyve ve sebzeler

Armut, biber, böğrülce, domates, elma, ıspanak, kabak, limon, mandalina, marul, muz, patates, patlıcan, pırasa, portakal, salatalık, soğan, taze fasulye

  • Peynir ve süt ürünleri

Beyaz peynir, hellim, kaşar peyniri, laktozsuz süt, tam yağlı süt, tereyağı, yarım yağlı süt, yoğurt, yumurta

  • Sirke çeşitleri

Beyaz sirke, elma sirkesi, üzüm sirkesi

  • Temizlik malzemeleri ve hijyen ürünleri

Bulaşık deterjanı, bulaşık makinesi tableti, çamaşır suyu, diş fırçası, diş macunu, ıslak mendil, kağıt havlu-peçete, katı sabun, sıvı çamaşır deterjanı, sıvı sabun, şampuan, toz çamaşır deterjanı, tuvalet kağıdı, yetişkin bezi

  • Un ve unlu mamuller

Ekmek, un

  • Yağlar

Ayçiçek yağı, zeytinyağı

  • Zeytin çeşitleri

Siyah zeytin, yeşil zeytin

  • İçecekler

Demlik çay, poşet çay, Türk kahvesi

  • Diğer gıda ürünleri

Şeker, tuz


"Elektronik etiket" olarak da bilinen "Dijital Etiket" uygulaması, ticaret konusu olan ve perakende satışa arz edilen malın, ambalajının veya kabının üzerine, kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde o malla ilgili fiyat, üretim yeri ve ayrıca özelliklerini içeren etiket konulması, etikette mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin kolayca okunabilecek uygun yerlere asılmasını öngörüyor.

Haksız kazancı önlemeyi hedefleyen uygulama kapsamında, et, tavuk, balık, bazı meyve ve sebzelerin de içinde bulunduğu 79 ürün, dijital etikete dahil edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir