Mimarlar Odası, binalarda "engelli standartları"nı arayacak

3 Temmuz 2024

A
A

Mimarlar Odası, Yollar ve Binalar Değişiklik Tüzüğü kapsamında binalarda engelli standartlarının vize bürosunda aktif bir şekilde denetleneceğini açıkladı.

ZgotmplZ Temsili

Yollar ve Binalar Değişiklik Tüzüğü’ne göre bundan sonra vize bürosuna sunulan projelerde, engelli standartları da denetlenecek.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası ve Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’nin ortak açıklamasında, resmi gazetenin 157'nci sayısında yayınlanan "Yollar ve Binalar Değişiklik Tüzüğü" 3'üncü Maddesi Umumi Bina Amaçlı Gelişmelerde Engelli Standartları’nın Mimarlar Odası Vize Bürosu’nda aktif bir şekilde denetlenmede olacağı kamuoyuna duyuruldu.

İlgili tüzük, Umumi Bina Amaçlı gelişmelerde Engelli Standartları’nı düzenliyor.

Bu maddeye göre belirlenen "Engelli Standartları" sadece kamu binalarında değil, aynı zamanda umumi kullanıma açık olan tüm ticari binalarda da Mimarlar Odası Vize Bürosu tarafından aranacak.

Yapılan ortak toplantıda Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, kafe, restoran, market ve bunun gibi herkesin kullanımına açık binalarda engellilerin de erişim hakkını garanti altına alacak uygulamanın eşitlik açısından önemli olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, çevredeki çarpık yapılaşma ve evrensel mimari anlayışından uzak yaklaşımların engellilerin toplumdan izole olmasının en büyük nedeni olduğunu belirtti.

Mimarlar Odası’nın tüzüğü uygulamaya koymasının, engelli camiasını umutlandırdığını ve sevindirdiğini belirten Kibrit, sadece engelli vatandaşların değil, yaşlıların, çocuk arabası kullanan annelerin de özgürce hayatın içerisinde yer alabilmelerine imkan tanıyacak olan bu uygulamayı bugün yürürlüğe koyanlara, tüzüğün hazırlanmasında ve yasallaşmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar