Netanyahu'dan Lübnan'a tehdit... Fransa: Provokasyon

9 Ekim 2024

Güncelleme: 9 Ekim 2024

A
A

Netanyahu, Lübnan halkını Gazze'de yaşanan saldırılar üzerinden tehdit etti. Fransa Dışişleri Bakanı da provokasyon olarak nitelendirerek, Lübnan'ın kaosa sürükleneceğini söyledi.

ZgotmplZ

İsrail, Lübnan'ın güneyine düzenlediği kara harekatını genişletirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu doğrudan Lübnan halkına seslendi ve "Lübnan'ı Gazze gibi bir yıkımdan kurtarmak için bir fırsatınız var" dedi.

Yayınladığı görüntülü mesajda, Lübnan halkını Gazze'deki Filistinlilerin yaşadığı yıkım ve acı ile tehdit eden Netanyahu, "Gazze'de gördüğümüz gibi yıkıma ve acıya yol açacak uzun bir savaşın uçurumuna düşmeden önce Lübnan'ı kurtarma fırsatınız var. Öyle olmak zorunda değil. Ülkenizi Hizbullah'tan kurtarın ve bu savaş bitsin" ifadelerini kullandı.

FRANSIZ BAKAN: PROVOKASYON

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Netanyahu'nun, Lübnan halkını Gazze'deki Filistinlilerin yaşadığı saldırılarla tehdit etmesini "provokasyon" olarak nitelendirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot

Barrot, konuk olduğu France 2 kanalında, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarıyla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

Netanyahu'nun Lübnan halkını Gazze'deki olaylarla tehdit etmesi üzerine Barrot, "Bu provokasyon gerçekleşirse, Fransa'nın dostu olan ve halihazırda kırılgan bir durumda bulunan Lübnan'ı kaosa sürükler." ifadesini kullandı.

Barrot, böyle bir durumun yaşanması halinde İsrail'in, Lübnan'a yönelik saldırılardan önce var olan güvenlik sorunlarından çok daha fazlasıyla karşı karşıya kalacağını belirterek, "Lübnan'daki durum feci." dedi.

LÜBNAN'DA YAŞANANLAR

Üç haftadır süren yoğun İsrail bombardımanında Lübnan'da 1400'den fazla kişi hayatını kaybetti ve 1 milyon 200 bin kişi yerinden edildi.

İsrail ordusu, bir hafta önce Lübnan'ın güney batısında Hizbullah'a karşı "sınırlı" bir kara operasyonu başlattığını açıklamıştı. Ordudan yapılan açıklamada, yeni birliklerin de kara operasyonuna katılmasıyla, Lübnan operasyonundaki asker sayısının 15 bine çıkarıldığı söylendi.

27 Eylül'de Hasan Nasrallah'ın ve birçok Hizbullah yöneticisinin İsrail hava saldırısında öldürülmesi sonrası, Hizbullah yeni lider kadrosunu belirlediğini açıkladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Hizbullah'ın muhtemel yeni lideri Haşim Seyfeddin'in öldürüldüğünü duyurdu.

Hizbullah ise İsrail'in kuzeyindeki Hayfa ve Krayot şehirlerine 100'den fazla roket fırlattığını açıkladı. İsrail ordusu bunların çoğunun engellendiğini söyledi. Ordu, roketlerin bulunduğu altyapıya saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Diğer yandan Hizbullah'ın iki numaralı ismi Şeyh Naim Kasım, "bütün açık pozisyonları doldurduklarını" söyleyerek, örgütün yeni yönetim kadrosunun belirlendiğini açıkladı.

27 Eylül'de İsrail saldırısında öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile birlikte örgüt son bir yılda 20'ye yakın yöneticisini kaybetti.

1991'den bu yana Hizbullah'ın Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan Kasım, 8 Ekim'de televizyonda yayımlanan konuşmasında, "Hizbullah'ın komuta, kontrol ve yönetimi organize edildi. Artık acı verici saldırıları atlattık. Tüm pozisyonlar dolduruldu. Boş pozisyon kalmadı" ifadelerini kullandı.

Kasım isimleri, zamanı geldiğinde kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Buna ek olarak, İsrail'in Hizbullah'ın savaşma kabiliyetinin azaldığı yönündeki iddialarını reddetti:

"Kaynaklarımız ve kabiliyetlerimiz iyi durumda. Komuta ve kontrolümüz sağlam. Son birkaç günde operasyonlarımızın nasıl arttığına bakın. Savaş ne kadar uzun sürerse, İsrail kendini o kadar derin bir belanın içinde bulacak."

Netanyahu ise Hizbullah'ın muhtemel yeni lideri, Haşim Seyfeddin'in öldürüldüğünü açıkladı, Hizbullah'ın da “uzun yıllardır olmadığı kadar güç kaybettiğini” söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bu açıklamadan önce Seyfeddin'in büyük olasılıkla geçen hafta düzenledikleri bir saldırıda öldürüldüğünü öne sürmüştü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar