Ombudsmandan, "iklim değişikliğinde iş birliğine" dikkat çekilen konuşma

3 Ekim 2024

Güncelleme: 3 Ekim 2024

A
A

Ombudsman Varol, iklim değişikliğinin çevresel olması yanında, sosyal, ekonomik ve politik bir sorun olduğunun altını çizerek, küresel işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

ZgotmplZ

Ombudsman İlkan Varol, Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri (Ombudsman) Sabina Aliyeva’nın daveti üzerine Azerbaycan’nın başkenti Bakü’de düzenlenen Uluslararası Ombudsman Forumu’na katıldı. Varol, etkinlikte "İklim Değişikliği ve İnsan Hakları: Ombudsmanın Rolü" başlıklı konuşma yaptı. 

Ombudsman Varol, konuşmasına iklim değişikliğinin dünya üzerindeki olumsuz etkilerini sıralayarak başladı. 

Konuşmasında, iklim değişikliğinin sadece çevresel değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve politik bir sorun olduğunun altını çizen Varol, artan sıcaklıklar, ekstrem hava olayları, su kaynaklarının azalması, tarım ve gıda güvenliği sorunları gibi faktörlerin doğal yaşamı, ekosistemleri ve insan sağlığını tehdit ettiğini ve bu sorunların sadece belirli bir bölgeyi değil, tüm dünyayı etkilediğini vurguladı.

“ÇOK PAYDAŞLI İŞ BİRLİĞİ GEREKİYOR"

Ombudsman Varol, küresel çapta çok paydaşlı iş birliğinin gerekliliğine dikkat çekerek, hükümetler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, akademi ve uluslararası kuruluşlar arasında iş birliğinin, iklim değişikliğiyle mücadelede etkili sonuçlar getireceğini ifade etti. 

KKTC’DE YÜRÜTÜLEN PROJELER

KKTC'de yürütülen projelerden de söz eden Varol, güneş enerjisi kullanımının teşvik edildiğini, su kaynaklarının korunmasına yönelik projelerin geliştirildiğini ve kıyı erozyonunu önleme çalışmaları yapıldığını belirtti. 

İlkay Varol, KKTC’nin, Avrupa Birliği'nin (AB) çevre ve iklim değişikliğiyle mücadele projelerinden de yararlandığını ve yerel yönetimlerin kapasitesini artırmak amacıyla çeşitli projeler yürütüldüğünü söyledi.

OMBUDSMANIN ROLÜ

Ombudsman olarak kendi rollerine de değinen Varol, bu iş birliklerini teşvik etmek, paydaşlar arasında iletişimi güçlendirmek ve toplumun her kesiminin sürece katılımını sağlamakla yükümlü olduklarını ifade etti. 

Varol, konuşmasının sonunda, “Biz bu dünyayı atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan emanet aldık” sözlerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar