Özel ve Dervişoğlu, MYK'nın "KKTC'ye üs" sorusunu yanıtladı

20 Temmuz 2024

Güncelleme: 20 Temmuz 2024

A
A

Özel ve Dervişoğlu, Güney Kıbrıs'ın deniz üssü adımın ardından Türkiye'nin de KKTC'ye olası bir deniz ve hava üssü kurması ile ilgili değerlendirmede bulundu.

ZgotmplZ
CHP Genel Başkanı Özgür Özel (sağda) ile İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu (sağ 2), gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ve eşi Emel Töre'nin, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü dolayısıyla düzenlendiği resepsiyona katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İki lider, MYK Haber'in, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin, Yunanistan'ın desteğiyle Larnaka'ya bir deniz üssü kurma projesi yürüttüğünü hatırlatarak, "Bu konuda KKTC'deki siyasiler artık Türkiye'nin de KKTC'ye bir deniz ve hava üssü kurma vakti geldi diye beyanat verdiler. Muhalefet olarak atılacak herhangi bir adımda sizlerin tavrı ve görüşü ne olur?" sorusuna da yanıt verdi.

İlk olarak Özel, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılında KKTC'de bulunduklarını belirtti. Diplomasinin barış kanallarını açmasını her zaman tercih ettiklerini dile getiren Özel, "Barıştan uzaklaşan her türlü adım yanlıştır. Yunanistan'ın attığı adım yanlıştır. Ülkenin menfaati buna aynen mukabeleyi gerektiriyorsa bunu destekleriz, ama Yunanistan'a bu noktada geri adım attırmak diplomatik bir başarı olur. Bunu da savunuyoruz, diplomasi kanallarını açık tutmak lazım. Bunun dışında biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hakkı, menfaati neyse onun arkasındayız ve tüm Türkiye olarak arkasındayız." diye konuştu.

Dervişoğlu da bu konuda Özgür Özel'e katıldığını belirterek, Rum tarafının çözümsüzlüğü mümkün kılmaya uğraştığını, Türk tarafının ise karşı karşıya bulunan sorunların çözümüne gayret sarf ettiğini söyledi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hak ve hukukunu temin edebilmek, savunmak ve onun doğrularıyla bir vizyon geliştirmekte siyasete şekil verenlerin görevi olduğunu kaydeden Dervişoğlu, şöyle konuştu:

"KKTC kurulduğundan beri ve hatta aslına bakarsanız barış harekatı yapıldığından beri, 50 yıldan beri herhangi bir askeri sorunla karşı karşıya kalmıyor. Bu Türk tarafının uyumlu çözümden yana ve barışçıl tavrından kaynaklanıyor. Bundan memnun olmayan çevrelerle ara sıra suyu bulandırmak üzere burada yaşayan iki halkın iki egemen devletin yol haritasına zarar vermek adına olumsuz işlere adım atıyorlar. Güney Kıbrıs'ta planlanan şeyleri o kapsam içinde değerlendiriyorum. KKTC'nin hak ve hukukunu savunmak için siyasetin neyi yapması gerekiyorsa parti ayrımı gözetmeksizin TBMM üzerine düşen sorumluluğu yerine getirir."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar