Paralı plaj girişlerine deniz suyu analiz sonuçları asılacak

19 Ağustos 2024

Güncelleme: 19 Ağustos 2024

A
A

Deniz suyu analiz sonuçları artık işletmeler tarafından müşterilerin görebileceği şekilde plaj girişlerine asılacak.

ZgotmplZ MYK

Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ortaklığında yapılan deniz suyu analizleri, "kirli" olarak açıklanan plajlarla ile ilgili endişeleri de beraberinde getirdi.

MYK Haber, merak edilen soruları taraflara yöneltti.

Ağustos ayına ait açıklanan son analize göre, Alsancak’taki Escape Beach'te kirlilik görüldü. İşletme, 14 Ağutos çarşamba günü açıklanan sonuçların ardından faaliyetlerini kesmedi.

Uzmanlar, açıklanan değerlerin "mükemmel" değerler baz alınarak belirlendiğini, plajların sağlık açısından bir risk taşımadığını belirtti.

Diğer yandan Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçların, artık işletmeler tarafından müşterilerin görebileceği şekilde plaj girişlerine asılması için çalışma yürütüldüğü de bildirildi.

"GİRİLEMEYECEK' DERECEDE KİRLİLİK OLSAYDI BAKANLIK KAPATIRDI"

Escape'in işletmecisi Altınbaş Holding'in Genel Koordinatörü Coşkun Öztürker, son analizdeki "kirlilik" konusunu işaret ederek, "Çevremizdeki plajlar temiz çıkarken, bizim plajımızın neden kirli çıktığı konusunda şaşkınız. Daha önceki tahliller temiz çıkmıştı. Atık suyumuz dahi kendi arıtma tesisimizde işleniyor ve özel bir laboratuvarda tahlil edilip düzenli olarak raporlanıyor. Çevre Dairesi Müdürü ile görüştük." dedi.

Müşterilerine hizmet vermeyi sürdürdüklerini de kaydeden Öztürker, "Sağlık Bakanlığı'nın plajı 'girilemeyecek' derecede kirlilik varsa kapatması lazım, bize o boyutta diye bilgi verilmedi." dedi. Coşkun Öztürker, bakanlığın yaptığı açıklama olduğunu, bu nedenle müşterilere ayrıca bir bilgilendirme yapmadıklarını da ekledi.

"SONUÇLAR PLAJLARIN GİRİŞLERİNE ASILACAK"

Konuyla ilgili Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Vesile Erdoğan da yaptığı açıklamada, "Bugün yeni sonuçlar açıklanacak. Analizlerde değerler; iyi, orta, yeterli kalite düzeyindedir. Biz 'iyi'yi baz alıyoruz. Bu nedenle son çıkan değerler hastalık taşındığı anlamına gelmiyor. Denizlerde devamlı su değişimi olur, havuz gibi değildir. Son sonuçların ardından bölgeden iki kere daha numune alındı. Sonuçları da bugün paylaşacağız." dedi.

"Bugün suyu aldık, 5 saat sonra kirli veya temiz çıkmayacağının garantisi yok. Sular temizlenebiliyor. Denizlerdeki sonuçlar bir kaç gün sonra temiz ya da kirli olarak aksi yönde değişiklik gösterebilir." diyen Erdoğan, söz konusu kirliliğin havuzda olması durumunda geçmişte örnekleri olduğunu gibi kapatmaya gidilebileceğini ancak denizler için plajlarda böyle bir kapatma durumu olmadığını kaydetti.

Kirlilik konuşunda işletmelerin halkı ilk elden bilgilendirmeleri amacıyla da çalışma yürüttüklerini belirten Vesile Erdoğan, sonuçların artık işletmeler tarafından müşterilerin görebileceği şekilde plaj girişlerine asılacağını kaydetti. Erdoğan, "Hazırladığımız tüzükle birlikte sonuçlar açıklanacak, zorunluluk haline gelecek. En yakın zamanda hazır olacak. Görüşü savcılıkta." dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar