Pile muhtarı dertli: Köy yer altı dünyasının sığınağı oldu

TAK, 7 Nisan 2025

Güncelleme: 7 Nisan 2025

A
A

Pile köyü muhtarı Mitidis, Pile'nin özel statüsü nedeniyle denetiminin BM'de olmasının istismar edildiğini belirterek, köyün artık yaşayanların dahi gece dışarıya çıkmaktan korktuğu, organize suçların ele geçirdiği bir yer haline geldiğini söyledi.

ZgotmplZ
Pile köyü meydanı
Vikipedi

Güney Kıbrıs'taki karma köy Pile’nin Rum Muhtarı Simos Mitidis, Pile’nin yer altı dünyasının sığınağına dönüştüğünü ve köy sakinlerinin gece dışarı çıkmaya korktuğunu söyledi.

Fileleftheros gazetesi, köyde kağıt üzerinde “Kıbrıs Cumhuriyeti” yasalarının uygulandığını ve Birleşmiş Milletlerin (BM) de denetlemekle yükümlü olduğunu kaydederek Pile’nin özel statüsünün istismar edildiğini ve köyün “Las Vegas’a dönüştürüldüğünü” yazdı.

Pile köyü, GKRY'nin Larnaka Kazası sınırlarında, Yeşil Hat içinde bulunan bir yerleşimdir. Yerleşimin tamamı Yeşil Hat içerisinde kalan dört köyden biri olup halen idari olarak Rum ve Türk karma nüfusu olan tek köydür. Bu nedenle fiili olarak GKRY idaresinde olsa da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından idari olarak Gazimağusa İlçesi'nin bir parçası olarak görülür; bu bağlamda Türk makamlarınca köyün nüfus sayımı yapılır ve ayrıca posta kodu atanmıştır. Bunun dışında köyün genel güvenliği BM'ye ait olup, Kıbrıs Barış Gücü tarafından denetlenmekte ve devriyeler düzenlenmektedir.

Gazete, sorunun halının altına süpürüldüğünü ve kimsenin, dengelerin bozulacağı korkusuyla bu sorunla uğraşmak istemediğini belirtti.

Habere göre Mitidis, köy sakinlerinin gündelik hayatının değiştiğini ve BM’nin, Pile’nin özel statüsü nedeniyle yasayı uygulayamadığını kaydederek, köyde kumarhanelerin ve kadın ticareti ile uyuşturucu alışverişinin yapıldığı barların sayısının giderek arttığını söyledi.

Mitidis, Pile’de şu an 11 kumarhane, 2 bar ve 2 de faaliyeti şüpheli mekan bulunduğunu belirterek, kumarhanelerin 15 yıl önce Kıbrıs Türk binalarında faaliyete geçtiğini ve ne elektrik ne de su faturası ödediğini ifade etti.

Habere göre, bu mekanlara en azından çöp vergisi uygulamaya çalışıldığını, ancak bunun da başarısız olduğunu kaydeden Mitidis, onların yükünü de eskiden sokakta rahatça gezebilen, ancak şimdi gece dışarı çıkmaya korkan köy sakini vergi mükelleflerinin üstlenmek durumunda kaldığını ve evlerden yapılan hırsızlıkların da arttığını belirterek, "Herkes olanları bu faaliyetlerle ilişkilendiriyor." dedi.

Mitidis, 2016 yılında köye bir düzen getirebilmek için operasyon yapıldığını ve yasa dışı mekanların kapatıldığını hatırlatarak, o zamandan bu yana bu mekanların yeniden açıldığı gibi, sayılarının da arttığını ve müşterilerin çoğunluğunun Rumlar olduğunu söyledi.

Pile’de dengeleri korumanın çok zor olduğuna işaret eden Mitidis, yine de köydeki Kıbrıslı Türkler ile Rumların uyum içerisinde yaşadığını ve iki toplumun bir arada yaşayabileceği doğrultusunda güzel bir örnek olduğunu belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir