Protokoller iptal: Gardiyanoğlu oda ve birliklerin ön izin yetkilerini ellerinden aldı

18 Aralık 2024

Güncelleme: 18 Aralık 2024

A
A

Oda ve birliklere ön izin yetkisi veren protokoller iptal edildi. MYK Haber’e konuşan Gardiyanoğlu, banka teminatlarının işveren vekillerince yeniden bakanlığa verileceğini açıkladı.

ZgotmplZ

MYK Haber’in yayınlarında Anayasa’ya ve yasalara aykırı olduğunu pek çok kez dile getirdiği, oda ve birliklere devredilen ön izin başvurularına ilişkin protokoller iptal edildi.

İlk olarak 2007 yılında Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, ardından 2019’da Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve son olarak 2022’de Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile imzalanan protokollerle, yabancı uyruklu işçilerin istihdam başvurusu ve ön izin işlemleri Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı’ndan söz konusu oda ve birliklere devredilmiş, 63/2006 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası’ndaki banka teminat mektubu düzenlemesinin bu oda ve birlik üyeleri için uygulanmaması kararı alınmıştı. Adı geçen oda ve birliklerin kendi bünyelerinde oluşturacakları havuzda bu teminatların toplanması öngörülmüştü. Böylece 3’üncü ülkeden getirilen şahısların teminatları boşta kalmıştı.

GARDİYANOĞLU, MYK HABER'E AÇIKLADI

Protokollerin iptal edildiğini MYK Haber’e açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, “Bugün gerekli yazılar yazılıyor. Yarın itibarıyla verilen tüm yetki bakanlığımızda olacak.” dedi.

Yetki devri konusunda Başsavcılık’tan görüş aldıklarını ve bu doğrultuda iptal kararı verdiklerini belirten Sadık Gardiyanoğlu, işçiler için banka teminatlarını artık doğrudan işveren temsilcilerinin bakanlığa vereceğini söyledi.

Bakan Gardiyanoğlu, muhaceret affından dolayı 3.5 aydır ön izinleri kapattıklarını ve bu süreçte sadece mücbir alanlarda ön izin (kota) verdiklerini de anımsattı.

"İNSAN TİCARETİ VE EMEK SÖMÜRÜSÜNE DÖNMÜŞTÜ"

Kayıtsız yabancı uyruklu işçi istihdamının önlenmesi ve işgücü piyasasını düzen ve denetim altına alınması amacıyla verilen yetki devirleri, son dönemde “rant kapısına dönüştüğü” iddialarına konu oldu.

Ön izin için başvuru ücretsiz olmasına rağmen 7-10 bin euro gibi gayri yasal alındığı iddia edilen ücretlerden söz edilirken, "emek sömürüsü ve insan ticareti üzerinden milyonlarca liralık bir sektör yaratıldığı" ileri sürüldü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar