Rum mallarıyla ilgili AİHM kararları mercek altında

9 Eylül 2024

Güncelleme: 9 Eylül 2024

A
A

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM'nin Kuzey Kıbrıs’taki eski Rum mallarıyla ilgili kararlarının uygulanmasını değerlendirmek için 17-19 Eylül’de toplanacak. Rum Yönetimi'ne göre, ödenmeyen tazminatlar 57 milyon Euro’yu aştı.

ZgotmplZ

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kuzey Kıbrıs’taki eski Rum mallarıyla ilgili kararlarının uygulanmasını değerlendirmek üzere 17-19 Eylül tarihlerinde toplanacak.

Fileleftheros gazetesine göre, Rum Yönetimi Komiteye gönderdiği belgelerde, Ksenidi-Aresti davalarında 2007-2012 yılları arasında ödenmesi gereken tazminatların ödenmediğini ve faizleriyle birlikte bu miktarın 2022 itibarıyla 57 milyon Euro’yu aştığını belirtti.

Haberde, Türkiye'nin, AİHM tarafından hükmedilen tazminatları Taşınmaz Mal Komisyonu süreci ile birleştirme çabalarının Komite tarafından defalarca reddedildiği ve kabul edilemez bulunduğu vurgulandı. Rum Yönetimi, Temmuz 2024’e kadar olan dönemde Türkiye'nin yükümlülüklerinden kaçmaya çalıştığını öne sürerek, toplam tazminat miktarının hesaplanmasını talep etti.

Ayrıca, Ksenidi-Aresti grubundaki bir davanın avukatı Ahilleas Dimitriadis’in, müvekkilinin Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla dostane bir anlaşma sağladığını ve 10.5 milyon Sterlin aldığını Komiteye bildirdiği ifade edildi.

Rum Yönetimi, AİHM'nin eski başkanı Robert Spano'dan alınan hukuki görüşe atıfta bulunarak, mahkeme kararlarının yorumlanmasının çözülmesi gerektiğini savundu. Rum Yönetimi, Türkiye'nin Taşınmaz Mal Komisyonu'nun yeterliliği ve AİHM tarafından hükmedilen 90 milyon Euro’luk tazminatın faizleriyle ödenmemesi konusundaki sorumluluklarından kaçamayacağını iddia etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar