Rum Yönetimi ile BM arasında sığınmacı krizi

18 Haziran 2024

Güncelleme: 18 Haziran 2024

A
A

Rum Yönetimi, ara bölgede aralarında çocukların da bulunduğu 33 sığınmacının elverişsiz koşullarda yaşamaya devam etmesi konusunda Birleşmiş Milletler’in (BM) tutumundan büyük rahatsızlık duyuyor.

ZgotmplZ

Rum Yönetimi, ara bölgede mahsur kalan sığınmacılar konusunda BM’nin tutumundan ciddi şekilde rahatsız. Alithia gazetesinin haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, sığınmacılar konusunun nasıl ele alınacağı konusunda BM’den herhangi bir dersi kabul etmeyeceklerini belirtti. Hristodulidis, Rum Yönetimi'nin bu konuda hassasiyet gösterdiğini vurguladı. Bu açıklamanın ardından BM Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Misyon Şefi Colin Stewart’a karşı bir cephe açıldığı bildirildi.

EDEK'İN TEPKİSİ VE İDDİALARI

EDEK partisi, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın görevden alınmasını talep etti. EDEK, Stewart’ın bazı faaliyetlerinin soru işaretlerine neden olduğunu iddia etti. Özellikle Barış Gücü’nün, sığınmacıların ara bölgeye girmesine neden izin verdiği ve bu sığınmacıları Türkiye’ye neden geri göndermediği konusunda sorular gündeme getirildi. EDEK, Stewart’ı Rum Yönetimi’nin egemenlik haklarını sabote etmekle suçladı.

LEFKOŞA'DA SIĞINMACI KRİZİ VE DEVLET YETKİLİLERİNİN BÖLÜNMESİ

Politis gazetesi, "33 Sığınmacı İçin Lefkoşa’da Bölünme" başlıklı haberinde, aralarında çocukların da bulunduğu 33 sığınmacının ara bölgede elverişsiz koşullarda yaşamaya devam etmesinin, devlet yetkilileri arasında bir bölünmeye yol açtığını iddia etti. İlgili makamlar, sığınmacıların ara bölgeye Kuzey’den geçtikleri gerekçesiyle sorunu çözmeyi reddediyor. Sığınmacıların UNFICYP kontrolündeki ara bölgede bırakılması ise soru işaretlerine neden oluyor.

BM DENETİMİ VE EGEMENLİK TARTIŞMALARI

Söz konusu bölgenin yıllardır “Kıbrıs Cumhuriyeti” toprağı olarak kabul edilen bir bölge olduğu belirtiliyor. BM'nin denetimindeki bu bölge, Rum Yönetimi’nin geçişi kapatması ve sığınmacılara geçiş izni vermemesi nedeniyle tartışma konusu oldu. Gazete, bu durumun “Kıbrıs Cumhuriyeti” toprağının yüzde 5 veya 6’sından ödün verilmesi anlamına geldiğini yazdı. Rum yetkililerinin bu tutumu, uluslararası toplum ve BM’ye bölgenin “işgal altında” olmadığı ve geçici olarak BM’ye verildiği yönündeki çabaları zayıflatıyor.

TÜRK ASKERİNE BAHANE

Gazete, Rum Yönetimi’nin izlediği bu taktiğin, Türk askerine dekonfrantasyon hattının genişletilmesi için bahane verdiğini savundu. Bu durum, Kıbrıs'taki mevcut statükonun korunması ve Rum Yönetimi’nin egemenlik haklarının savunulması açısından kritik bir mesele olarak değerlendiriliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar