Rusya'da, Putin ile Esad arasında kritik ''Türkiye'' görüşmesi

25 Temmuz 2024

A
A

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Moskova'da görüştü. Bu görüşme, Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geleceği için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

ZgotmplZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Moskova'da bir araya geldi.

Rusya'dan yapılan açıklamada, iki liderin Kremlin Başkanlık Sarayı'nda görüştüğü bildirildi.

Görüşmenin basına açık bölümünde Putin, Orta Doğu'daki artan gerilimden duyduğu endişeyi dile getirerek, "Orta Doğu bölgesinde, Suriye'yi de kapsayan gerilim tırmanma eğiliminde" dedi. Esad ise, "Bugün dünyada ve Avrasya bölgesinde yaşanan olaylar göz önüne alındığında, bugünkü görüşmemiz çok önemli görünüyor" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN YENİDEN TESİSİ

Putin ve Esad arasındaki görüşmelerin ayrıntıları Kremlin tarafından açıklanmazken, olası gündem maddelerinden birinin Suriye ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi olduğu tahmin ediliyor.

Rusya, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda istekli bir tavır sergiliyor.

ERDOĞAN İLE ESAD GÖRÜŞMESİ İHTİMALİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Esad, kısa bir süre önce diplomatik ilişkileri yeniden kurmak istediklerinin sinyalini vermişlerdi. Erdoğan, "Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz. Suriye'nin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok" demişti. Esad ise, Suriye topraklarında Türk askeri varlığının diplomatik ilişkilerin önündeki ana engel olduğunu belirtmişti.

Geçen hafta Türk basınında, Erdoğan'ın Ağustos ayında Moskova'da Esad ile görüşeceği iddiaları gündeme gelmiş, ancak Türk yetkililer bu haberi yalanlamıştı.

RUSYA VE SURİYE İÇ SAVAŞI

2011 yılında başlayan sivil protestoların iç savaşa dönüşmesinin ardından Rusya, 2015 yılında savaşa katılarak iç savaşın seyrini Esad lehine değiştirmişti. Türkiye destekli muhalif güçler artık sadece Suriye'nin İdlib bölgesini kontrol ediyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar