Sahte belge, delil karartma, yetkisiz işlemler... MYK Haber belgeleri yayınlıyor...

8 Temmuz 2024

Güncelleme: 9 Temmuz 2024

A
A

​​​​​​​Yabancı uyruklu bir çalışanın, işten durdurulduktan 7.5 ay sonra yasa dışı olarak yatay geçiş başvurusu işleme alınıyor, çalışma izni yetkisiz olarak yenilenerek, devlet zarara uğratılıyor. MYK Haber yasa dışı işlemlerin belgelerini yayınlıyor

ZgotmplZ

Çalışma Dairesi’nde yapılan yasa dışılık belgelendi.

Sahte belgeler düzenlenerek, delil karartılarak ve yetkisiz işlemler yapılarak, yasalar çiğnendi, devlet zarara uğratıldı.

Elde edilen bilgilere göre, belgeler ulaştırılmasına rağmen eski bir bakan işlem yapmadı. Konuyla ilgili polise de bilgi verildiği öğrenildi.

MYK Haber, söz konusu yasa dışılığın belgelerine ulaştı.

Bazıları kamuya açık bazıları ise gizli olan belgelere göre, işten durdurulduktan 7.5 ay sonra yabancı uyruklu bir çalışanın yatay geçiş başvurusu, yasa dışı olarak işleme alındı. İşi yasal hale getirmek için önce geçmişe dönük çalışma izni verildi, ardından geriye dönük yatırımlar yapıldı. Muhaceret Otomasyon Sistemi’nde tarih tarih kayda geçen tüm bu yasa dışı işlemler, kısa süre sonra müdür tarafından buharlaştırıldı.  

İşte belgeleriyle tüm yaşananlar: (Gizlilik içeren belgeler, kaynağın gizliliğinin korunması amacıyla yayımlanmamaktadır.)

YASA DIŞI YATAY GEÇİŞ BAŞVURU İŞLEMİ

Türkiye Cumhuriyeti uyruklu bir kişinin, çalıştığı bir otel casinosundan 1 Temmuz 2020 tarihinde çıkışı veriliyor.

Ardından müracaat olmadan yaklaşık 7.5 ay sonra, 11 Mart 2021 tarihinde bu çalışan için yatay geçiş başvurusu işleme alınıyor.

Yabancıların Çalışma İzinleri Tüzüğü’nün 30/9 maddesine göre, yatay geçiş için 40 günlük müracaat süresi bulunuyor.

Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası’nın 15/2 maddesi de, giriş izninin süresi dolan yabancı uyruklu çalışana ilişkin başvurusunun reddedilmesini düzenliyor.

Buna rağmen cezaya düşen kişiye ait, işleme alınmaması gereken belge yasa dışı olarak işleme alınıyor.

Böylece söz konusu şahıs, müracaat bile yapmadan cezadan kurtarılıyor.

Devlet de, kişi cezaya düştüğü için alması gereken gelirden mahrum bırakılıyor ve zarara uğratılıyor.

HATALI İŞLEM, DELİL KARARTMA, SAHTE BELGE DÜZENLEME

Yasal süre olan 40 günü aştığı için, söz konusu yatay geçiş müracaatının işleme alınabilmesi makul ve geçerli sebep ile komisyon kararına bağlı. Bu da Yabancıların Çalışma İzinleri Tüzüğü’nün 36’ncı maddesinde düzenleniyor.

Ancak makul ve geçerli sebep aranacak bir müracaat olmadığı gibi, ortada bir komisyon kararı da yok.

Yatay geçiş müracaatının işleme konabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müdürü ve Çalışma Dairesi Müdürü’nün imzalarının olduğu karar yazısı gerekiyor.

Dönemin Çalışma Dairesi Müdürü, kendi başına yetkisiz olarak bu işlemi gerçekleştiriyor.

GERİYE DÖNÜK ÇALIŞMA İZNİ

Sınırlı erişimin olduğu Muhaceret Otomasyon Sistemi’ndeki bilgilere göre, 12 Mart 2021 tarihinde yabancı uyruklu şahsa bir yatırım firmasında çalışmak üzere 1 Ağustos 2020 itibarıyla bir yıllık çalışma izni veriliyor.

17 Mart 2021 tarihinde bu kez ilgili şahıs 15 Mart 2021 tarihinde işten durdurulmuş olarak gösteriliyor. Aynı tarihte şahsa 15 Mart 2021 tarihinde işten durdurulmuş gibi ihbar ve tutanak da imzalatılıyor.

16 Mart 2021 tarihinde ise yatırım firması tarafından şahsın geriye dönük tüm yatırımları Sosyal Sigortalar Dairesi’ne yapılıyor.

8 Nisan 2021 tarihinde Çalışma Dairesi Müdürü, bu tarihe kadar yapılan işlemleri Muhaceret Otomasyan Sistemi’nden keyfi olarak siliyor.

9 Nisan’da yeni bir yatay geçiş başvurusu işleme alınıyor. Aynı gün şahsa bu kez 2 Temmuz 2020’den başlatılarak bir yıllık yeni bir çalışma izni veriliyor.

İlgili iznin yazısı, işleme konulması için 8 Nisan 2021 tarihinde Çalışma Dairesi Müdürü’nün imzasıyla ilgili birimlere dağıtılıyor.

Kısa sürede geçmişe dönük pek çok işlem yapılan çalışan, 12 Nisan 2021 tarihinden itibaren tekrar işten çıkartılmış gösteriliyor.

Çalışma Dairesi Müdürü’nün tek başına, doğrudan bir kişiye çalışma izni vermeye ve otomasyonda silme v.b. işlem yapmaya yetkisi olup olmadığı soru işareti oluşturuyor.

MYK Haber, yüzlerce örneği olduğunu öğrendiği yasa dışı işlemleri gündeme taşımaya devam edecek. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar