Sayıştay'a gittiler: Sigorta Dairesi müdürleri incelemeden neden ödeme onayı verdi?

27 Kasım 2023

A
A

Tabipleri Birliği ve Eczacılar Birliği, "sahte reçete soruşturması" kapsamında Sosyal Sigortalar Dairesi'ni denetlemesi için Sayıştay Başkanlığı'na başvuruda bulundu. Birlikler, Sosyal Sigortalar Dairesi müdürlerinin de sorumlu olduğunu savunuyor.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) ve Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği (KTEB), "sahte reçete soruşturması" kapsamında Sosyal Sigortalar Dairesi'ni denetlemesi için Sayıştay Başkanlığı'na başvuruda bulundu.

Ayrıca, Tabipleri Birliği üyelerinden oluşan bir heyet, 24 Kasım'da polise giderek, sahte reçete olaylarıyla ilgili olarak Sosyal Sigortalar Dairesi'ne de soruşturma açılmasını yazılı olarak talep etmişti.

SAYIŞTAY'A BAŞVURDULAR: MÜDÜRLER GÖREVİNİ YAPMADI

KTEB Başkanı Umut Öksüz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, eczacılar ve hekimlerin yanı sıra diğer sorumluların da denetlenmesi gerektiğini belirterek, suçluluğun hükmen sabit oluncaya kadar kimseyi suçlu sayamayacaklarını ifade etti. 

Sosyal Sigortalar Dairesi ile eczacılar arasında yapılan sözleşmede, eczacıların sözleşme hilafına işlem yapmaları halinde Sosyal Sigortalar Dairesi tarafından ödeme yapılmayacağının da belirtildiğini aktaran Öksüz, “Sosyal Sigortalar Dairesi tarafından yapılan şikayet tahtında polis tarafından başlatılan soruşturma kapsamında alınan reçeteler, Daire’nin eczacılarla yapılan sözleşme ve veyahut sözleşmeler kapsamında ödemeyi uygun bulduğu reçetelerdir” dedi. Öksüz, bahse konu reçeteleri uygun bulup da ödemeyi yapan Sosyal Sigortalar Dairesi yetkililerinin de soruşturma kapsamında yer aldığını söyledi.

KTTB Başkanı Ahmet Özant ise Sayıştay Başkanlığı'na başvurduklarını ve soruşturmanın 2021 yılına dayandığını belirtti. Özant, geçmişte var olan usulsüzlüklerin fark edildiği anda durdurulması gerektiğini ve bu durumun birkaç kişiyi geçmeyecek şekilde soruşturulup sonuca ulaşılması gerektiğini ifade etti.

“Bu soruşturma kapsamındaki hususların 2021 yılına dayandığını gözlemliyoruz” diyen Özant, hekimler ve Sosyal Sigortalar Dairesi arasında imzalanan bir sözleşmede yer alan “Doktor, Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı yetkili memurların sözleşmedeki uygulamaların sözleşmeye uygun olup olmadığını kontrol ve teftiş etmelerini kabul eder” maddesini okuyarak, “Yapılan sözleşmelerde bu maddeler varken, bu yaptırımlar varken neden ilgili kurumun müfettiş ve müdürleri ödemeleri durdurmayıp kusurlu buldukları doktor ve eczacıları şahsen görüşmeye çağırmayıp da toplu bir şekilde yüzlerce eczacı ve doktoru mağdur etti? Geçmiş yıllardan var olduğu bilinen sistemdeki açık, yıllar içerisinde kapatılmaya çalışılmamıştır. Geçmişte var olan usulsüzlükler fark edildiği anda durdurulsaydı birkaç kişiyi geçmeyecek doktor ve eczacı sayısı ile soruşturulup sonuç alınacaktı” ifadelerini kullandı.

Her iki birlik de Sosyal Sigortalar Dairesi içerisinde görev ihmali ve suiistimalin var olduğunu savunarak denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Bu güne kadar sahte reçete soruşturmasından 73 kişi tutuklandı. Bu kişilerin de 17'si doktor, 47'si eczacı, 3'ü eczane çalışanı, 1'i polis memuru ve 5'i de sivil.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

Bu habere bir yorum yapılmamış.

İlginizi Çekebilir