"Şeffaflık dediğiniz sessiz kalarak konunun unutulmasını sağlamak mı?"

23 Aralık 2024

Güncelleme: 23 Aralık 2024

A
A

Kudret Özersay, Yenidoğan Yoğun Bakım'da bebeklere alkollü mama verilmesi olayına ilişkin Sağlık Bakanı'na sorular sorarak, süreçle ilgili bilgi verilmemesini eleştirdi.

ZgotmplZ

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Yenidoğan Yoğun Bakım ünitesinde 26 Ekim'de mamalarına alkol karıştırılan yedi bebekten birinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili, Sağlık Bakanı'nın "süreci şeffaf şekilde yürütecekleri" ifadesine atıfta bulunarak, "Sizin şeffaflık dediğiniz nedir? Sessiz kalarak konunun unutulmasını sağlamak mı?" diye sordu.

Sosyal medya hesabından, "Sizin Şeffaflık Dediğiniz Bu Mu?" başlığıyla yaptığı paylaşımda, olayda sorumluluğu olma ihtimali bulunan bakanın ifadesinin alınıp alınmadığı konusunda polisin bilgi paylaşmadığını aktaran Özersay, Türkiye'ye gönderilen numunenin sonuçlarını, Sağlık Bakanlığı'nın soruşturma açıp açmadığı ve olayın asıl nedenini tespit edip etmediği gibi birçok sordu.

Kudret Özersay, Sağlık Bakanı'na çağrıda bulunarak, "Açıklanan şeffaflık çerçevesinde, kamuoyuna hangi bilgileri verdiniz, hangi tedbirleri aldınız?" dedi.

Özersay'ın paylaşımının tamamı şöyle:

"ALKOLLÜ MAMA skandalı konusunda Polis Genel Müdürlüğüne yaptığımız başvuruya gelen resmi yanıtta 'yürütülen soruşturma kapsamında alınan numunelerin tetkik edilmek üzere Türkiye’ye gönderildiği' gelecek sonuçla birlikte ifadelerin ve diğer raporların Başsavcılığın görüşüne gönderileceği belirtilmektedir. 

Kamuoyuna ve ailelere BİLGİ VERİLMEMESİ bağlamında, 'BUNU BİZDEN Polis istedi' şeklinde açıklama yapan ve bu olayda sorumluluğu olma ihtimali bulunan SAĞLIK BAKANININ DA İFADESİNİ ALDINIZ MI şeklindeki sorumuza maalesef Polis Genel Müdürlüğü YANIT VERMEMİŞTİR.

Oysa Polis’e verdiğimiz ilk şikayet dilekçesiyle Sağlık Bakanı da dahil sorumluluğu olabilecek olan tüm isimler hakkında SORUŞTURMA AÇILMASINI talep etmiştik. Bakanı da kapsayacak şekilde bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı, Bakanı da kapsayacak şekilde ilgili herkesin ifadesinin alınıp alınmadığı net değildir ve Polis bu konuda maalesef bilgi paylaşmamıştır. 

Bu sağlık skandalı ertesinde birkaç kez 'SÜRECİ ŞEFFAF ŞEKİLDE YÜRÜTECEĞİZ' (2 Kasım) diye açıklama yapan Sağlık Bakanı’na çağrı yapıyoruz:

Türkiye’ye gönderilen numunelerin sonuçları geldi mi? Siz Bakanlık dahilinde herhangi bir inceleme başlattınız mı? Bu inceleme sonucunda bu türden olayların yeniden yaşanmaması için HANGİ EK TEDBİRLERİ ALDINIZ? Açıkladığınız ŞEFFAFLIK çerçevesinde kamuoyuna bugüne değin HANGİ BİLGİYİ PAYLAŞTINIZ, hangi açıdan ŞEFFAF DAVRANDINIZ? 

Hayatta kalmayı başaran bebeklerin sağlık durumlarını yakından takip ediyor musunuz mesela? O konuda kamuoyu ile bir bilgi paylaştınız mı? Bu vahim olayın esasen NERDEN KAYNAKLANDIĞINI, asıl sebebinin ne olduğunu tespit ettiniz mi? Bunu kamuoyu ile paylaştınız mı mesela? Polis soruşturması devam ederken, onun sonucunu beklemek yerine HANGİ EK TEDBİRLERİ ALDINIZ? Sizin ŞEFFAFLIK dediğiniz nedir? Sessiz kalarak konunun unutulmasını sağlamak mı?"

NE OLMUŞTU?

Lefkoşa'daki Dr. Burhan Nalbantoğlu Acil Durum Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde bulunan 7 bebekten 20 günlük Mihrimah Toymuradov, 25 Ekim Cuma akşamı yaşamını yitirmiş, 6 bebek de entübe edilmişti.

Süreç, ailelerin, ilgili ünitede görevli hemşireler tarafından bebeklere sıvı besin yerine tıbbi alkol verdikleri iddiası ile hastaneye girmek istemeleri üzerine gelişmişti.

Sağlık Bakanlığı, bir bebeğin ölmesi üzerine 26 Ekim Cumartesi günü durumun yargıya intikal ettiği yönünde açıklama yapmış, polis de 27 Ekim Pazar akşam 5 sağlık çalışanını gözaltına almıştı.

Bakan Dinçyürek, 27 Ekim'de açıklamanın geç yapıldığını söyleyen ailelere, olayın adli bir boyutu olduğu için soruşturmanın sürdüğünü, bu nedenle sizlere ve basına geç bilgi verdiklerini belirterek, "Polis, gerekli önlemlerin alınamayacağını belirttiği için açıklamamız gecikti." şeklinde konuşmuştu.

28 Ekim Pazartesi günü Lefkoşa Kaza Mahkemesi'nde ilk duruşmaları görülen beş hastane çalışanına 3 gün ek tutukluluk kararı verilmiş, 31 Ekim Perşembe günü yeniden mahkemeye çıkarılan çalışanların tutukluluk süreleri 7 gün daha uzatılmıştı. 

7 Kasım'daki mahkemede, 5 hemşireden 3'ü teminata bağlanmış, mamayı hazırlayan ve bebekleri besleyen diğer iki hemşirenin de aynı gün ayrı olarak çıkarıldıkları mahkemede teminata bağlanmalarıyla, soruşturmada tutuklu kalmamıştı.

25 Kasım'da açıklama yapan Polis Genel Müdürü Kasım Kuni, Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi’nde bebeklere alkol verilmesiyle ilgili “Polis, Sağlık Bakanı’na açıklama yapmaması yönünde bir uyarıda kesinlikle bulunmadı” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar