Sendika ve odaların AKSA çığlığı... "Kalecik 3" sonrası yüzde 103 zam

24 Temmuz 2024

A
A

Aksa ile Temmuz 2023'te imzalanan "Kalecik 3" sözleşmesi sonrası faturalara 31 milyon dolarlık ek bir maliyet yüklendiği bildirildi. Diğer yandan haziran ayında 675 TL'nin üstünde borcu olan 17 bin vatandaşın elektriklerinin kesildiği kaydedildi.

ZgotmplZ

Dün Lefkoşa'a “Kalecik 2" ve "Kalecik 3” konulu basın toplantısı düzenleyen dört sendika, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'ndaki (Kıb-Tek) kötü yönetimin faturasını toplumun ödediğini savundu.

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Başkanı Arslan Bıçaklı, “Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun kararı vardır. 675 TL'nin üstünde borcu olan her tüketicinin enerjisi kesilecek. 675 TL'nin üstünde borcu var diye geçen ay, 17 bin vatandaşın elektrikleri kesildi.” diye konuştu. Bıçaklı, elektrik borcu 120 milyon TL’ye ulaşan Emrullah Turanlı’ya ait T&T Şirketi’nin işletmeci olduğu Ercan Havalimanı'nı işaret ederek, “Ercan Havalimanı işletmecisi Emrullah Turanlı'nın niçin elektriği kesilmiyor?” diye sordu.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Ahmet Tuğcu da, elektrik ücretlerine Temmuz 2023’ten itibaren 7 kere yüzde 103’e yakın bir zam yapıldığını belirterek, "Kalecik 3’ sözleşmesiyle AKSA’ya 15 yıllık alım garantisi verildi. Faturalara ise 31 milyon dolarlık ek bir maliyet yüklendi." dedi. 

19 Temmuz'da da Aksa ile Kıb-Tek arasında 15 yıllığına alım garantili Kalecik III adı altında sözleşme imzalanmıştı.

"Kalecik 3” sözleşmesi imzalanmadan önceki bir faturayı paylaşan ve 1 kilowatt/saat enerjinin 15.166 cent olduğunu ifade eden Makine Mühendisleri Odası Başkanı (MMO) Ayer Yarkıner ise, sözleşme imzalandıktan sonraki faturada ise 1 kilowatt/saat enerjinin 16.29 cente çıktığını, aradaki artışın faturalara 800 bin dolara olarak yandığını söyledi.

AKSA’nın istediği gibi enerji verdiğini ve istediği gibi fatura kestiğini savunan Yarkıner, devletin teminat olarak AKSA’nın bütün santrallerine el koyması gerektiğini dile getirdi.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Seran Aysal da, bugün itibariyle bireysel olarak yaşadıklarının, toplumsal yansımaları olan enerjiye bağlı sorunlar olduğunu ifade etti. Aysal, toplumun kurumlara ve kurumların korunmasına yönelik verilen mücadeleye destek vermesi gerektiğini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar