Stewart, Türk askerinin ara bölgedeki çalışmalarından rahatsız!

1 Temmuz 2024

Güncelleme: 2 Temmuz 2024

A
A

Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart, Rum lider Nikos Hristodulidis ile görüştü. Açıklama yapan Stewart, isim vermeden Türk askerinin ara bölgedeki askeri hareketliliğinden endişe duyduğunu söyledi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart, bugün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile görüştü.

Stewart, yarın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşecek.

Stewart, önümüzdeki hafta Güvenlik Konseyi'ni bilgilendirmek üzere New York'a gitmeye hazırlandığını belirtti ve tampon bölgedeki artan askeri hareketlilikten endişe duyduğunu ifade etti. Ayrıca, siyasi süreçte ilerleme kaydedilmesi umudunu dile getirdi.

İsim vermeden Türk askerinin faaliyetlerinde değinen Stewart, tampon bölgedeki askeri hareketliliğin örnekleri olarak önemli savunma pozisyonlarının inşası, askeri teknoloji, sensörler ve kameraların kullanımını gösterdi.

Nikos Hristodulidis, BM raporlarının zaman içinde bir denge kurmaya çalıştığını, ancak uluslararası toplumun kimin askeri hareketliliği artırdığını bildiğini söyledi. 

Hükümet sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Kıbrıs görüşmelerini kaldığı yerden yeniden başlatmak için Türk liderine çağrıda bulundu ve müzakerelere devam etmek için herkesin aynı samimi iradeyi göstermesi gerektiğini vurguladı.

Letymbiotis, Stewart'ın Güvenlik Konseyi'ne sunacağı raporu beklediklerini belirtti. Ayrıca, BM Genel Sekreteri'nin kişisel elçisi Maria Angela Holguin'in raporunun Güvenlik Konseyi'ne sunulup sunulmayacağına BM Genel Sekreteri'nin karar vereceğini ifade etti.

Letymbiotis, Ulusal Konsey'in Hristodulidis ve Holguin arasındaki son toplantı hakkında bilgilendirildiğini ve görüş alışverişinde bulunulduğunu belirtti. Kıbrıs sorununun çözümünde mutabık kalınan çerçevenin değiştirilmesi mümkün olmadığını vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar