Tatar: 20 yıl önce Kıbrıs'ta 3'üncü darbe gerçekleşti!

30 Nisan 2024

Güncelleme: 1 Mayıs 2024

A
A

Güney Kıbrıs'ın AB'ye alınmasının 20. yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum tarafının AB üyeliği ile ödüllendirildiğini, bunun Kıbrıs adasında gerçekleşen üçüncü darbe olduğunu'' ifade etti.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tek taraflı olarak Avrupa Birliği'ne alınmasının 20. yıl dönümüyle ilgili bir açıklama yaptı. Tatar, yapılan açıklamada, Kıbrıs adasında gerçekleşen üçüncü darbe olarak nitelendirdiği bu olayın Kıbrıs sorununa çözüm bulma umudunun önüne ciddi bir engel olarak çıktığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, yazılı açıklamasında, 20 yıl önce Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB üyeliğine kabul edilmesinin, uluslararası sistemin kendi koymuş olduğu kuralların nasıl çiğnendiğine dair net bir örnek olduğunu belirtti. Ayrıca, bu durumun Kıbrıs sorununun bir AB sorunu haline gelmesine ve adada paylaşıma dayalı bir çözüm bulma umudunun önüne geçtiğini vurguladı.

Tatar açıklamasında, Kıbrıs'ta gerçekleşen üçüncü darbenin, 1960'ta kurulan ortaklık Cumhuriyeti'nin dağıtılmasından ve 1974 Barış Harekatı'ndan sonra yaşananlardan sonra Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB üyeliği ile gerçekleştiğini ifade etti.

Tatar, ''Bu süre zarfında haksız ve hukuksuz şekilde elde ettikleri statülerini devam ettirmek için tüm imkanlarını seferber eden Rum liderliği, yaratmış oldukları konfor alanının sekteye uğramaması için de müzakere süreçlerini bir araç olarak kullanmıştır. 56 yıllık süreçler içerisinde her türlü plana ve öneriye ‘hayır’ diyen Rum tarafı, ayrı ayrı ve eş zamanlı düzenlenen Annan Planı referandumlarında da ‘hayır’ demesinin bir hafta sonrasında AB üyeliği ile ödüllendirilmiştir. İşte bu Kıbrıs adasında gerçekleşen üçüncü darbedir." dedi.

Ayrıca, Kıbrıs Türk halkının sürekli olarak izolasyon altında tutulmasına karşı çıktığını ve müzakerelerin ancak egemen eşitlik ve uluslararası statü temelinde yapılması gerektiğini belirtti. Tatar, Kıbrıs Türk tarafının izolasyon zulmünün sona ermesi ve haklarının teyit edilmesi için mücadele edeceğini vurguladı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar