Tatar, Azerbaycan yolunda, "aile ile buluşmaya gittiğini" söyledi

4 Temmuz 2024

Güncelleme: 4 Temmuz 2024

A
A

Azerbaycan'da yapılacak TDT zirvesine gitmek üzere ülkeden ayrılmadan önce açıklama yapan Tatar, KKTC'nin TDT'nin faaliyet gösterdiği her alanda yer almak arzusunda olduklarını belirterek, "Biz Türk birliğinin doğal üyeleriyiz." dedi.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesi için Azerbaycan'a gitmek üzere Ercan Havalimanı’ndan ayrıldı. Tatar’la birlikte Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da Azerbaycan’a gidiyor.

Ercan Havalimanı'ndaki basın toplantısında Cumhurbaşkanı Tatar’a, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, zirveye, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetiyle katılacağını belirterek, zirvenin önemine vurgu yaptı.

ZİRVE GÜNDEMİ

Azerbaycan'ın Şuşa kentinde 5-6 Temmuz 2024 tarihinde düzenlenecek TDT Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi’ne katılmak üzere başkanlığı ile KKTC heyeti olarak yola çıktıklarını ifade eden Tatar, "Ulaştırma Bağlantısı ve İklim Hareketi ile Sürdürülebilir Bir Gelecek İnşa Etmek" temalı zirvenin, kilit konular ve teşkilatın gündemi ile toplanacağını kaydetti.

Tatar, zirvede liderlerin önemli kararlar alması, çeşitli TDT projeleriyle ilgili belgelerin sonuçlandırılarak, onaylamaların yapılmasının öngörüldüğünü ve zirve sonunda Devlet Başkanlarının, diğer bazı önemli belgelerin yanı sıra Karabağ Deklarasyonu’nu da imzalamalarının beklendiğini belirtti.

KKTC'nin, TDT Devlet Başkanları Konseyi‘nin 11 Kasım 2022 günü Özbekistan’ın Semerkant kentinde gerçekleştirilen 9'uncu Zirve toplantısında, Teşkilatı’a oy birliği ile Gözlemci Üye olarak kabul edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, süreçte kendilerine en büyük desteği veren TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, emeği geçen herkese bir kere daha teşekkür ettiğini söyledi.

"İKİ DEVLETLİ SİYASETİN DESTEKLENMESİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ"

Tatar, “KKTC ilk kez, anayasal ismi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adıyla uluslararası bir organizasyona alınmıştır. Yaşanan bu tarihi gelişme sürdürülmekte olan iki devletli siyasi mücadelemizi destekler nitelikte olup, bu anlamda son derece büyük bir önem taşımaktadır.” dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olmalarının ardından KKTC’nin bakanlıklarının, diğer tüm kurum ve kuruluşlarının Türk Devletleri Teşkilatı’nın düzenlediği organizasyonlara davet edildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, böylece aile üyeleriyle çok önemli iş birliği yapma imkanları bulduklarını anlattı.

“GÖZLEMCİ ÜYELİĞİN İLERİ GÖTÜRÜLMESİ ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ”

“TDT gözlemci üyeliğinin daha ileriye götürülmesi KKTC olarak öncelikli hedefimizdir” diyen Tatar, Kıbrıs Türk halkının halkı mücadelesinde TDT’nin yanlarında yer almasının, KKTC’nin güçlenmesi gelişmesi kalkınması ve haksız izolasyon ve engellerin kaldırılması açısından da önemli olduğunu söyledi.

Tatar, “Biz Türk birliğinin doğal üyeleriyiz, hep birlikte daha güçlüyüz. Aile ile buluşmaya gidiyoruz.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar