Tatar ile İmamoğlu, İstanbul'da resepsiyonda konuştu

23 Temmuz 2024

Güncelleme: 24 Temmuz 2024

A
A

Barış Harekatı’nın 50. yılı dolayısıyla Artistanbul Feshane’de düzenlenen resepsiyond Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu konuşma yaptı.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Kültür Derneği (KTKD) İstanbul Şubesi tarafından, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İstanbul Başkonsolosluğu himayelerinde, Barış Harekatı’nın 50. yılı dolayısıyla Artistanbul Feshane’de bir resepsiyon düzenlendi. Etkinliğe Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar’ın yanı sıra İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gaziler, şehit aileleri ve birçok davetli katıldı.

CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR: “BİZ AYNI MİLLETİN AYRILMAZ VE KOPMAZ BİR PARÇASIYIZ”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, resepsiyonda yaptığı konuşmada, 20 Temmuz 1974'te gerçekleştirilen Barış Harekatı'nın, Kıbrıs Türk halkını etnik temizlik ve soykırımdan kurtardığını belirtti. Tatar, bu harekatın Kıbrıs'ta barış, huzur ve güvenlik sağladığını, gelecekte de egemen eşitlik temelinde bir anlaşmanın kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Ayrıca, adada askeri varlığın önemine dikkat çeken Tatar, Gazze’de yaşananlara atıfta bulunarak uluslararası toplumun Kıbrıslı Türklere de sessiz kaldığını hatırlattı. KKTC'nin kalkınması için Türkiye'nin desteğine inancını ifade eden Tatar, "Biz aynı milletin ayrılmaz ve kopmaz bir parçasıyız. Kıbrıs Türk halkı yalnız kalacak değildir. Bu Türkiye'nin de bir namusudur," dedi.

VALİ YARDIMCISI CENGİZ KARABULUT: “KARDEŞLİĞİMİZ SONSUZA KADAR DEVAM EDECEKTİR”

İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut, Kıbrıs Barış Harekatı ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 50. yılını kutladı. Karabulut, Kıbrıs’taki soydaşlarına uygulanan zulmü ortadan kaldırmak amacıyla düzenlenen Harekat’ın bölgesel ve küresel planları ortadan kaldırdığını söyledi. KKTC’nin Anadolu’nun güvenliğinin başladığı nokta ve Doğu Akdeniz’in anahtarı olduğunu belirten Karabulut, Türkiye’nin Kıbrıs’ta ve Doğu Akdeniz’de barış ve istikrarın teminatı olmaya devam edeceğini vurguladı.

İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU: “KIBRIS MESELESİ HAYATİDİR”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, resepsiyona ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kıbrıs meselesinin Türkiye’nin dış politikasında önemli bir yer tuttuğunu belirtti. İmamoğlu, Kıbrıs meselesinin kutuplaşmalara malzeme edilemeyecek kadar hayati ve önemli olduğunu vurguladı. Kıbrıs Türklerinin varoluş mücadelesinde büyük rol oynayan liderleri anan İmamoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman KKTC’nin yanında olduğunu ve olacağını söyledi.

İmamoğlu, haklı davada omuz omuza mücadeleye devam edilmesi gerektiğini kaydederek, dünyada yaşanan olaylara işaret etti; böyle bir dönemde birlik ve beraberliğin daha da önem kazandığını belirtti.

Her zaman önceliklerinin barış olduğunu ancak Kıbrıs’ta olduğu gibi zulüm ve tehdit karşısında kararlı olunacağını söyleyen İmamoğlu, Kıbrıs Türklerinin varoluş mücadelesinde büyük rolü olan Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Raif Denktaş’ı andı, şehitlere rahmet diledi.

Eğitim hayatının bir kısmını KKTC’de geçirdiğini ve KKTC’nin kendisi için özel bir yere sahip olduğunu söyleyen İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı iken yaptırdığı Kıbrıs ve Rauf Denktaş anıtını hatırlattı. İmamoğlu, “Türk Ocağı takımının kalecisi ve bir hayranı olduğumu buradan belirtmek isterim.” dedi.

KKTC’deki yerel yönetimlerle olan çalışmaları hakkında da konuşan İmamoğlu, ileriki dönemde de katkı ve yardımlaşma konularında görüşmelere devam edeceklerini kaydetti.

İmamoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti her zaman kardeş KKTC’nin yanındadır, öyle olacaktır.” ifadelerini kullandı.

KKTC İSTANBUL BAŞKONSOLOSU FATMA DEMİREL

KKTC İstanbul Başkonsolosu Fatma Demirel, Kıbrıs halkının özgürlüğe kavuştuğu 20 Temmuz'un 50. yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşadıklarını belirterek, resepsiyona katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Demirel, Osmanlı Devleti’nin adadan ayrılmasıyla başlayan Kıbrıslı Türklerin varoluş mücadelesine dikkat çekerek, Mehmetçiğin adaya gelmesiyle etnik temizliğin durdurulduğunu ve güvenli bir ortam yaratıldığını ifade etti. Demirel, liderlerden devraldıkları bayrağı aynı kararlılık ve cesaretle taşıyacaklarını vurguladı.

KTKD BAŞKANI ZEHRA BİLGE ERAY

KTKD İstanbul Şubesi Başkanı Zehra Bilge Eray, 1974 yılına kadar Kıbrıs Türk halkının çektiği acılara dikkat çekti ve 20 Temmuz 1974 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan harekatla soykırımın engellendiğini söyledi. Eray, Anavatan Türkiye’ye olan minnetlerini dile getirerek, KKTC'nin sonsuza kadar yaşatılacağını ifade etti.

Resepsiyon, plaket takdimi ve video gösterimiyle sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar