Tatar: Kıbrıs'ta iki ayrı devlet var

10 Haziran 2024

A
A

Kapalı oturum sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs meselesinde müzakere sürecinin başlaması için ortak bir zemin bulunmadığını belirtti. Tatar, Kıbrıs'ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet ve iki ayrı demokrasinin olduğunu vurguladı.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi’nde yaklaşık dört saat süren kapalı oturumda milletvekillerine son gelişmeleri aktararak, karşı tarafın Kıbrıslı Türklerin egemenliğini kabul etmediği sürece müzakerelerin anlamı olmadığını vurguladı.

"HER ZAMAN KIBRIS KONUSUNDAKİ GELİŞMELERİ ANLATMAKTAN MUTLULUK DUYDUM"

Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ve milletvekillerine teşekkür ederek, Kıbrıs konusundaki gelişmeleri anlatmaktan her zaman mutluluk duyduğunu ifade etti. Bilgilendirmenin kapalı şekilde yapılmasının, devlet hassasiyetleri nedeniyle önceki cumhurbaşkanları döneminde de uygulandığını belirtti.

"MÜZAKERE SÜRECİ İÇİN ORTAK ZEMİN YOK"

Tatar, 50 yıldır süren müzakerelerden sonuç alınamadığını ve yeni siyaset olarak iki devletli çözümü gündeme getirdiğini söyledi. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin'in temaslarına değinen Tatar, "Biz görüşmeye hazırız. Ancak, karşı taraf bizim egemenliğimizi kabul etmezse müzakerelerin anlamı yoktur" dedi.

"TÜRK DEVLETLERİYLE İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ ÖNEMLİ"

Meclis oturumunda Türk devletleriyle ilişkilerin geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Tatar, sabırlı olunması gerektiğini vurguladı. Tatar, kendisinin kapalı oturum talep etmediğini ve bu tür konuların her zaman kapalı oturumla ele alındığını tekrarladı.

"KIBRIS'TA İKİ AYRI HALK, İKİ AYRI DEVLET VARDIR"

Tatar, yeni siyasetin Türkiye'nin de desteğiyle zemin kazandığını belirterek, Kıbrıs'ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet ve iki ayrı demokrasinin olduğunu vurguladı. "Bizim mücadelemiz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıtmaktır" diyen Tatar, Kıbrıslı Türklerin egemenlik haklarının uluslararası anlaşmalara dayandığını belirtti.

"MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"

Konuşmasını, Kıbrıs'ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet ve iki ayrı demokrasi için mücadeleye devam edeceklerini belirterek bitiren Tatar, Kıbrıslı Türklerin kendi devlet çatısı altında barış, huzur ve güven içerisinde yaşamalarının kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar