Tatar: Müzakereler 1960 antlaşması temelinde başlayacak

9 Haziran 2024

Güncelleme: 9 Haziran 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar, federasyon temelinde bir çözümün, Türkiye’nin garantörlüğünün sona ermesine neden olacağını vurguladı. Tatar, Cuellar’ın, Kıbrıs Rum tarafının federasyondan başka bir görüşme yapmak istemediğini göremediğini ifade etti.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türkü’nün çeşitli entrikalarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Tatar, Kıbrıs müzakerelerinin başlamasına yönelik ortak zemin olup olmadığını araştırmak üzere görevlendirilen BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın, Kıbrıs Rum tarafının federasyondan başka bir görüşme yapmak istemediğini göremediğini ifade etti.

AB VE TÜRKİYE'NİN ROLÜ

Türkiye’nin yer almadığı Avrupa Birliği’nde federasyon temelinde bir çözümün, Türkiye’nin garantörlüğünün sona ermesine ve Türk askerinin adadan çekilmesine yol açacağını belirten Tatar, AB içinde yerleşim ve sermayeye engel konulmadığı için Kıbrıs’ın bir Helen adası haline getirilmek istendiğini vurguladı.

BARIŞ HAREKÂTININ 50’NCİ YILI SEMPOZYUMU

Tatar, Lefke Avrupa Üniversitesi’nde (LAÜ) düzenlenen, ünlü tarihçi İlber Ortaylı’nın konuk olduğu Barış Harekâtının 50’nci Yılı Sempozyumu’nun açılış törenine katıldı. Konuşmasında, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50’nci yıl dönümünde aziz şehitleri ve hayatta olmayan gazileri rahmetle anarken, yaşamlarını sürdüren gazilere mutluluk ve sağlık diledi.

TÜRKİYE’NİN GÜCÜ VE GARANTÖRLÜĞÜ

Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgenin en büyük ve güçlü ülkesi olduğuna dikkat çeken Tatar, aynı zamanda Kıbrıs’ın garantör ülkesi ve Kıbrıs Türkü’nün anavatanı olduğunu belirtti. Federal çatı altında yapılan görüşmelerin birçok kez denendiğini ve sonuç alınamadığını ifade eden Tatar, Kıbrıs Rum tarafının Annan Planı’na hayır oyu vermesine rağmen tek taraflı olarak Avrupa Birliği’ne alındığını söyledi.

KKTC’NİN GÜÇLENDİRİLMESİ

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den dışlanmaması gerektiğini belirterek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkmanın, güçlendirmenin ve KKTC’yi kalkındırmanın herkesin milli görevi olduğunu vurguladı. Kıbrıs Türkü’nün büyük Türk milletinin ayrılmaz ve kopmaz bir parçası olduğunu aktaran Tatar, Türkiye’nin garantörlüğü ve askeri varlığının devamının, varılacak bir antlaşmada yer alacağını dile getirdi.

EGEMEN EŞİTLİK VE MÜZAKERELER

1960 uluslararası kurucu antlaşmalarından elde edilen egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün teyidi ile müzakerelere başlanacağını belirten Tatar, antlaşmanın iki devletin işbirliğiyle olacağını kaydetti. 20 Temmuz 1974 tarihinin bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Tatar, bu tarihte Kıbrıs adasına barış, huzur ve güven geldiğini ve Kıbrıs Rumlarının da bu durumdan faydalandığını ifade etti.

KIBRIS TÜRKÜ’NÜN HAKLARI VE DEVLETİ

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün adada havada, denizde ve karada hakları bulunduğunu ve Kıbrıs Türkü’nün kendi kimliği, örf, adet ve geleneklerinin yanı sıra ödediği bedellerle devlet sahibi olduğunu belirtti. Bu nedenle devletini yaşatacağını vurgulayan Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın yalnızca Kıbrıs Türkü’ne değil, aynı zamanda Doğu Akdeniz’de Türk-Yunan dengesine de katkı sağladığını ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar