Tatar'dan Aliyev'e KKTC halkı adına teşekkür

8 Haziran 2024

A
A

Tatar, KKTC'nin TDT'ye asil üye olmasını desteklediği için Aliyev'e teşekkür etti.

ZgotmplZ AA

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na (TDT) asil üye olmasını desteklediği için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teşekkür etti.

Tatar, Aliyev'in "Azerbaycan olarak KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na asil üye olmasını destekliyoruz. Bu, çok doğaldır çünkü tarihsel açıdan KKTC, Türk dünyasının bir parçasıdır. Orada yaşayan Türkler, bizim kardeşimizdir." şeklindeki açıklamasının Kıbrıs Türk halkı için önemli ve değerli olduğunu vurguladı.

"Doğu Akdeniz'deki Türk devleti KKTC'nin, Türk dünyasının her alanda ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeğini Sayın Aliyev dile getirmiştir." değerlendirmesinde bulunan Tatar, Aliyev'e KKTC halkı adına teşekkür etti.

Tatar, Azerbaycan ve KKTC'nin kardeşliğinin, aynı milletin mensupları olarak sonsuza kadar yaşayacağını vurgulayarak, "Lefkoşa'dan Bakü'ye kardeşliğimiz daim olacaktır." ifadesini kullandı.

"TARİHSEL AÇIDAN KKTC, TÜRK DÜNYASININ BİR PARÇASIDIR"

Aliyev, önceki gün Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 13'üncü Genel Kurulu dolayısıyla Bakü'de bulunan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kazakistan Meclisi Başkanı Yerlan Koşanov, Özbekistan Ali Meclisi Senato Başkanı Tanzila Narbayeva, Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev ve Macaristan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Marta Matrai'yi kabul etmişti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre kabulde konuşan Aliyev, "Azerbaycan olarak KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatına asil üye olmasını destekliyoruz. Bu, çok doğaldır çünkü tarihsel açıdan KKTC, Türk dünyasının bir parçasıdır. Orada yaşayan Türkler, bizim kardeşimizdir." ifadelerini kullanmıştı.

KKTC, TDT'YE GÖZLEMCİ ÜYE

Özbekistan'da 10-11 Kasım 2022 tarihlerinde düzenlenen TDT Zirvesi'nde üye devletler, Kıbrıs Türk tarafının grupta gözlemci üye olarak temsil edilmesi konusunda anlaşmışlardı.

Anayasal ismiyle KKTC'yi gözlemci olarak kabul eden Türk Devletleri Teşkilatı, resmi sitesine KKTC'nin adını ve bayrağını da 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı'nda eklemişti.

Türk Devletleri Teşkilatı, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan'ı kapsıyor. Macaristan ve Türkmenistan da gözlemci statüsüne sahip.

KKTC, 28 Nisan 2023 tarihinde de Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi'ne (TÜRKPA) gözlemci üye olarak kabul edilmişti. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'nin üyesi olduğu TÜRKPA’da, Macaristan da gözlemci üye.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar